Σόιμπλε και Λε Μερ εργάζονται πάνω στις προτάσεις για την Ευρωζώνη

Σόιμπλε και Λε Μερ εργάζονται πάνω στις προτάσεις για την Ευρωζώνη

Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να εισέλθουν σε περισσότερο λειτουργικές συζητήσεις, ώστε να βρουν κοινές θέσεις.

«Λε Μερ και Σόιμπλε προχωρούν για την Ευρώπη» είναι η διαπίστωση της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό», ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή των δύο υπουργών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Φαμπρίς Νοντ-Λανγκλουά, επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, οι δύο υπουργοί Μπρούνο Λε Μερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους «για την ενίσχυση και βελτίωση της ευρωζώνης» στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι. Η παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει στο πλαίσιο του Γάλλο-γερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματισθεί για την παραμονή της γαλλικής εθνικής επετείου ( 14 Ιουλίου).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι δύο υπουργοί ενίσχυσαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της Ευρώπης. «Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να εισέλθουν σε περισσότερο λειτουργικές συζητήσεις, ώστε να βρουν κοινές θέσεις».

Επιδιώκουν επίσης διμερείς πρωτοβουλίες: «Εάν το ζήτημα της φορολογίας εμπίπτει σε ομόφωνες αποφάσεις των ’28’, τίποτα δεν απαγορεύει την ύπαρξη διμερών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα τη φορολόγηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν πρόκειται να πει «ναι» σε όλες τις γαλλικές προτάσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι επιφυλακτικός για τα στοιχεία και τους αριθμούς που σχετίζονται με τις επενδύσεις. Επίσης, είναι υπέρ μιας πιο “ρεαλιστικής” προσέγγισης σε σχέση με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προτείνει την ύπαρξη ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Ο Γερμανός υπουργός προτιμά να διαχειριστεί αρχικά πιο συγκεκριμένα σχέδια, κάτι στο οποίο ο Γάλλος ομόλογός του δεσμεύεται να τον στηρίξει. 

Από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας «Μπερσί» υπογραμμίζουν ότι : «Η προτεραιότητα δεν είναι στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία των πραγμάτων».