Σόιμπλε: Μένει ή αποχωρεί μετά τις γερμανικές εκλογές;

Σόιμπλε: Μένει ή αποχωρεί μετά τις γερμανικές εκλογές;
epa05851899 German Finance Minister Wolfgang Schauble speaks during the Institute of International Finance (IIF) G20 Conference 'The G20 Agenda under the German Presidency', in Frankfurt Main, Germany, 16 March 2017. The meeting of G20 Finance Ministers and Central Bank Governors will take place in Baden-Baden, Germany, on 17 to 18 March and will be chaired by Germany. EPA/ARMANDO BABANI
Η δημοτικότητα του Γερμανού πολιτικού είναι μεταξύ των υψηλοτερων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλαβε ένα ανεπιθύμητο δώρο γενεθλίων αυτή την εβδομάδα, με τη συζήτηση για το μέλλον του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να γίνεται την ίδια μέρα που κλείνει τα 75 του χρόνια.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) της Γερμανίας -πιθανός κυβερνητικός εταίρος με τους Χριστιανοδημοκράτες του Σόιμπλε (CDU) μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής– έχουν δηλώσει ότι θα θέλουν θα πάρουν την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Παραδοσιακά, ένας μικρότερος εταίρος στη Γερμανία επιλέγει το υπουργείο που επιθυμεί. Συνήθως ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι πολύ δημοφιλές βάσει των αρμοδιοτήτων του και, επομένως, θεωρείται καλό για το κόμμα.

Ωστόσο, το FDP, το SPD (οι σοσιαλδημοκράτες) και οι Πράσινοι, όλοι φαίνεται πως έχουν αλλάξει σκεπτικό, επισημαίνει το CNBC. Υπάρχει μια γενική συναίνεση πως ήταν λάθος να αφεθεί το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών σε ένα μέλος του CDU.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αλλά και οι μετέπειτα διαπραγματεύσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το συνασπισμό, θα καθορίσουν, επομένως, το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η δημοτικότητα του Γερμανού πολιτικού είναι μεταξύ των υψηλοτέρων: πρόσφατη έρευνα του ARD, του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού, κατέδειξε πως είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μία εναλλακτική που ήδη συζητείται στο Βερολίνο, είναι να οριστεί πρόεδρος του κοινοβουλίου -ένας κυρίως τυπικός ρόλος, αλλά σημαντικός για τον πολιτικό διάλογο.

Πάντως, ο ίδιος ο Σόιμπλε φαίνεται να ελπίζει σε διαφορετική έκβαση. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «δείχνει φρέσκος σα μαργαρίτα παρά τα 75 του χρόνια και είναι ακόμη γεμάτος πολιτική ενέργεια».