Σόιμπλε: Συμφωνούμε με τον Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Σόιμπλε: Συμφωνούμε με τον Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την ενίσχυση του ESM, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

«Ο κ. Μακρόν και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών. Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές. Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί. Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετεξέλισσοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» είπε, σε συνέντευξή του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην ιταλική εφημερίδα”La Repubblica”.

Ως γνωστόν, ο κ. Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός κοινού προϋπολογισμού, των ευρωομολόγων, αλλά και υπέρ τη δημιουργίας ενός κοινοβουλίου των χωρών μελών της ευρωζώνης, στο οποίο να ανήκουν οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές της χώρες. Ο κ. Σόιμπλε είπε στην La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο γάλλο Πρόεδρο. «Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την ενίσχυση του ESM, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. «Η σκέψη είναι απλή: εάν θεσπίζουμε κανόνες, πρέπει και να τους τηρούμε. Δεν δέχομαι να με επικρίνουν επειδή θέλω να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Οι διαφορές στην Ευρώπη προέρχονται και από το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Αυτό κουράζει τους πολίτες» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Σόιμπλε αντέκρουσε την κριτική, την οποία άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν στον προεκλογικό αγώνα κατά της Γερμανίας, ότι έχει εμπορικό πλεόνασμα. «Κατά το ήμισυ προέρχεται από το αδύναμο ευρώ και η λύση δεν είναι να γίνει η Γερμανία πιο αδύναμη οικονομικά. H κυριαρχία των ισπανικών ομάδων στο Champions League δεν αντιμετωπίζεται με το να γίνει πιο αδύναμη η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά με το να γίνει η Γιουβέντους πιο δυνατή» είπε με γλαφυρό τρόπο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι η Γερμανία θα έχει ένα καλό μέλλον μόνο αν η Ευρώπη πάει καλά. «Στη Γαλλία βρίσκεται μια συναρπαστική διαδικασία σε εξέλιξη. Ο Ε. Μακρον έχει τη ηλικία του Τζον Κένεντι όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι εντελώς ασυνήθιστο το γεγονός ότι ανέβηκε στην εξέδρα του Λούβρου υπό τους ήχους του ευρωπαϊκού ύμνου. Ο Μακρόν δημουργεί ελπίδα στους νέους ανθρώπους» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.