Σόιμπλε: Θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο

Σόιμπλε: Θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο

Ναι σε νέο πρόγραμμα στήριξης, όχι σε «κούρεμα» του χρέους δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη βόρεια Γερμανία.

Ο Σόιμπλε με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα χρειαστεί να προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα τρίτο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής συνδρομής, ενώ επανέλαβε τη γερμανική θέση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγή του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.

Παράλληλα ο Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όπως είπε δεν θα υπάρξει δεύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, γιατί η εμπειρία με το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.

«Οι Έλληνες δεν έχουν περάσει ακόμα το βουνό» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, αναφέροντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βοηθήσουν οι εταίροι της ευρωζώνης να μην πληρώνει η Ελλάδα τόσο ψηλά επιτόκια στα δάνεια που πήρε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε επαναλάβει στο παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα αφού εκπνεύσει το τρέχον στα τέλη του 2014, αλλά δεν είχε περιγράψει ποτέ κάτι τέτοιο ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ