Σοκ για τη Pimco: Θα χάσει 100 δισ. δολάρια μετά τη φυγή του Γκρος

Σοκ για τη Pimco: Θα χάσει 100 δισ. δολάρια μετά τη φυγή του Γκρος

Ήδη το μεγάλο επενδυτικό ταμείο μετράει σε δύο μέρες εκροές συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Μπορεί η αποχώρηση ενός στελέχους να κλυδωνίσει την εμπιστοσύνη σε ένα τεράστιο επενδυτικό ταμείο;

Μπορεί, αν μιλάμε για τον Μπιλ Γκρος που αποχώρησε αιφνιδίως από την Pacific Investment Management Co (Pimco), της οποίας υπήρξε ιδρυτής και αφεντικό για πολλά χρόνια.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε τρεις μέρες η PIMCO αντιμετώπισε εκροές συνολικού ύψους 10 δισ. δολ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος.

Η Pimco προετοιμάζεται και για νέες εκροές μετά την αποχώρηση του Γκρος, η οποία ήρθε μετά από συγκρούσεις με τα κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο.

Ορισμένοι από την επενδυτική εταιρεία εκτιμούν ότι οι απώλειες θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολ. λόγω των εκροών, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες εκροές.

Αντίθετα η ανταγωνιστική DoubleLine Capital γνώρισε τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων για το 2014 την Παρασκευή, αναλαμβάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτές της Bernstein Research υπό τον Thomas Seidi προειδοποιούν ότι οι επενδυτές είναι πιθανό να αποσύρουν 10% έως 30% από τα πάγια που έχει η Pimco υπό την διαχείρισή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Douglas Hodge σε ανακοίνωσε που έδωσε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι η εταιρεία «διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολ.» εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας θα παραμείνει μαζί μας».

Η απόσυρση κεφαλαίων που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δισ. δολ. ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς ομολόγων με περιορισμένη δραστηριότητα, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς η Pimco θα αναγκάζεται να πουλά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψεις τις αποπληρωμές, αναφέρει η WSJ.

Από τις αναταράξεις δεν θα μπορούσε να γλιτώσει και η μητρική της Pimco, ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz με την Deutsche Bank να μειώνει σήμερα την τιμή-στόχο στα 135 ευρώ από 140 ευρώ, επισημαίνοντας ότι το κλίμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό μετά την αποχώρηση του Γκρος.

Η αποχώρηση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές ύψους 210 δισ. ευρώ τους επόμενους 24 μήνες, ή το 20% των περιουσιακών στοιχείων που έχει η εταιρεία υπό διαχείριση για τρίτα μέρη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.