Σοκ για τη Ρωσία: Τέσσερα χρόνια αποκλεισμός από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις

Σοκ για τη Ρωσία: Τέσσερα χρόνια αποκλεισμός από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις

Κρίθηκε ένοχη πως παραποίησε εργαστηριακά δεδομένα ελέγχου ντόπινγκ.

Η Ρωσία αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια από όλες τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ. Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική σημαία και ο ρωσικός εθνικός ύμνος δεν θα επιτρέπονται σε αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο το 2020 και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ. Ωστόσο, θα μπορέσει να αγωνιστεί κανονικά στο Euro 2020 και η Αγία Πετρούπολη θα παραμείνει επίσης ως μία από τις πόλεις διοργάνωσης του τουρνουά, καθώς είναι διοργάνωση της UEFA.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί αργότερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ, ωστόσο επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ, Γιούρι Γκάνους, σύμφωνα με το rt.com.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι αθλητές που θα αποδείξουν ότι δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών θα μπορούν να αγωνιστούν κάτω από μια ουδέτερη σημαία. Η ειδική επιτροπή του Οργανισμού έλαβε αυτή την ομόφωνη απόφαση σε μια συνάντηση στη Λωζάννη, στην Ελβετία.

Αυτή η απόφαση έρχεται αφού ανακοινώθηκε ότι η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ δεν έχει συμμορφωθεί στο ότι παραποίησε εργαστηριακά δεδομένα που παραδόθηκαν στους ερευνητές τον Ιανουάριο του 2019. Η υπηρεσία έπρεπε να παραδώσει δεδομένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ ως όρο για την αμφιλεγόμενη επανένταξή της το 2018 μετά από μια τρίχρονη αποβολή της εξαιτίας του τεράστιου κρατικά χορηγούμενου σκανδάλου ντόπινγκ.

Ένα σύνολο 168 Ρώσων αθλητών αγωνίστηκαν υπό μια ουδέτερη σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2018 στην Πιόνγκτσανγκ αφού η χώρα αποκλείστηκε στους Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το να αγωνίζεται ως έθνος σε αθλητικές οργανώσεις από το 2015.