«Σοκ» τύπου Lehman Brothers φοβούνταν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα

«Σοκ» τύπου Lehman Brothers φοβούνταν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα

Ο «πυρετός» επαφών και τα τηλεφωνήματα αγωνίας του Τίμοθι Γκάιτνερ από το 2010.

Την εμπλοκή των Αμερικάνων από την πρώτη στιγμή στην ελληνική κρίση παρουσιάζει σήμερα με ένα εκτενές δημοσίευμα η εφημερίδα τα Νέα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βασικός παίχτης από την πλευρά των Αμερικανών ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Stress Test» αναφέρθηκε και στο σχέδιο που του είχε παρουσιάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2012 για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η στενή παρακολούθηση της κρίσης στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν η χώρα μπει στο ΔΝΤ, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνταν συστημικό ρίσκο λόγω της εμπειρίας τους με τη Lehman Brothers, όπως υποστηρίζει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκάιτνερ τηλεφωνούσε 3-4 φορές την εβδομάδα στον Παπακωνσταντίνου και ρωτούσε πως τα πάει η Ελλάδα, καθώς το πακέτο που πρότεινε τότε η ΕΚΤ, της τάξης των 25 δισ. ευρώ, θεωρούνταν πολύ μικρό. Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Γκάιτνερ υποστήριζαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πιο «ισχυρό τείχος προστασίας».

Επίσης η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής ενθάρρυνε την Ελλάδα να μπει στο μηχανισμό στo κρίσιμο άτυπο υπουργικό που συζητούσε για το «Καστελλόριζο», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σοκ για την παγκόσμια Οικονομία.

Μαρτυρίες επίσης αναφέρουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γκάιτνερ και με τον Λουκά Παπαδήμο στις αρχές του 2012, πριν από την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή του δεύτερου πακέτου στήριξης. Στις συνομιλίες αυτές, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Αμερικανός εξέφραζε ανησυχία για την αναταραχή στην Ευρωζώνη και τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας.

Άλλωστε την ημέρα που το Eurogroup, τον Φεβρουάριο του 2012, έδωσε και τυπικά το «πράσινο φως» για το πακέτο στήριξης των 130 εκατ. ευρώ, ο Γκάιτνερ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας, καλώντας την Ευρώπη να πει «ναι» στο νέο πακέτο.

Διαβάστε ακόμη: 

Αποκαλύψεις Γκάιτνερ: Ο Σόιμπλε μου παρουσίασε το σχέδιο Grexit

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ»