ΣΟΛ Crowe: Στην Ελλάδα ο θεσμός του Family Office με στόχο τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας

ΣΟΛ Crowe: Στην Ελλάδα ο θεσμός του Family Office με στόχο τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας
Τα Κίνητρα ίδρυσης Εταιρειών Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος, Διευθυντής Φορολογικών Υπηρεσιών, SOL – Crowe

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου στην Ελλάδα με τις νέες διατάξεις του ν. 4778/2021 εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ή άλλως Family Office) με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Οι σχετικές διατάξεις στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των Family Offices στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της κατοικίας φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου στην Ελλάδα (καθεστώς non – dom φυσικών προσώπων).

Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας μπορούν να λειτουργούν με οποιαδήποτε νομική μορφή (κεφαλαιουχική εταιρεία, προσωπική εταιρεία, κλπ.), πλην εκείνης των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα φυσικά πρόσωπα ή και τα μέλη της οικογένειας αυτών. Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και φορολόγησης των Family Offices προσομοιάζουν με εκείνες των γραφείων του α.ν. 89/1967.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού οφείλει να απασχόλει τουλάχιστον πέντε υπαλλήλους εντός δώδεκα μηνών από την ίδρυσή της και εφεξής ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες της να ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ στη χώρα μας.  Τα ακαθάριστα έσοδα, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους (7%) στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους), πλην του φόρου εισοδήματος ο οποίος και υπολογίζεται κατά τις οικείες διατάξεις. Σε περίπτωση δε που τα έσοδα της εταιρείας, όπως προκύπτουν από τα βιβλία που τηρεί, είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, όπως προσδιορίζονται με τη μέθοδο της παρούσας, λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα που προκύπτουν από τα βιβλία.

Τέλος, οι πράξεις που διενεργούνται μεταξύ της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή, αντιμετωπίζονται ως πράξεις που διενεργούνται εντός μίας ενιαίας οντότητας και ως εκ τούτου βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του Φ.Π.Α..