Σωληνουργεία Κορίνθου: Μειώθηκαν στο 1/3 οι δασμοί στις εισαγωγές σωλήνων στις ΗΠΑ

Σωληνουργεία Κορίνθου: Μειώθηκαν στο 1/3 οι δασμοί στις εισαγωγές σωλήνων στις ΗΠΑ
epa06574393 Rolled steel after being treated on the pickle line waiting to go on the hot-dip Galvanizing line at Severstal North America plant in Dearborn, Michigan, USA, 21 June 2012 (re-issued 02 March 2018). Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. Other nations that may be affected are Australia, Mexico, Brazil and South Korea. EPA/JEFF KOWALSKY

H απόφαση για τη μείωση είναι αποτέλεσμα των επαφών και του διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Στο ένα τρίτο σε σχέση με το ποσοστό που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο περιορίστηκαν οι δασμοί αντιντάμπινγκ που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος μεταξύ άλλων στην Σωληνουργεία Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των δασμών από 22,51% μειώνεται, με απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, σε 7,45%.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν τον Αύγουστο στις εισαγωγές από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, την Κορέα και την Τουρκία και η απόφαση για τη μείωσή τους σε ό,τι αφορά την ελληνική επιχείρηση είναι αποτέλεσμα των επαφών και του διαλόγου που ακολούθησε, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη χώρα μας.

Θεωρείται δε όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες θετική εξέλιξη ενόψει του Φεβρουαρίου του 2019 οπότε θα κριθεί οριστικά η επιβολή ή μη των δασμών, με την έννοια ότι αφενός υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης και αφετέρου ότι οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν και ο διάλογος που ακολούθησε με τις αμερικανικές αρχές έφεραν αποτελέσματα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στόχος παραμένει η πλήρης εξάλειψη των δασμών αντιντάμπινγκ και ότι αν η τελική απόφαση είναι θετική τότε θα επιστραφεί το σύνολο των επιπλέον ποσών που θα έχουν καταβληθεί στο μεσοδιάστημα.

Η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ελήφθη στις 21 Αυγούστου. Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις έξι χώρες που κατηγορείται για απειλή και όχι για πρόκληση ζημίας.