Σόρος: Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ είναι μια νέα έκδοση της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ

Σόρος: Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ είναι μια νέα έκδοση της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ
epa04607050 US investor George Soros sits on the podium during the 51st Security Conference in Munich, Germany, 07 February 2015. Dozens of heads of state and government, Defense and Foreign Ministers are expected to meet on current security affairs during the three-day Munich Security Conference starting from 06 to 08 February. Topics to be discussed include the Ukrainian crisis and the fight against the Islamic State (IS) militant group. EPA/ANDREAS GEBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μύδρους κατά του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξαπέλυσε με άρθρο στους Financial Times ο θρυλικός επενδυτής και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος.

Οι περιορισμοί που επέβαλε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ο Κινέζος ηγέτης επέφεραν καίριο πλήγμα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ κυρίως «χτύπησαν» τον στεγαστικό κλάδο, αναφέρει ο Σόρος και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να πτωχεύσει».

Ως κύριο πρόβλημα της Κίνας υπογραμμίζεται πως είναι το δημογραφικό, με τις γεννήσεις να είναι πολύ λιγότερες από το επίσημο ποσοστό, καθώς οι Κινέζοι, πλέον, κάνουν λιγότερα παιδιά προσπαθώντας να τους προσφέρουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τη ζωή τους.

Στη συνέχεια στηλιτεύει την κινεζική οικονομική πολιτική, με τον Κινέζο πρόεδρο να παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της.

«Ο Xi θεωρεί τις κινεζικές εταιρείες όργανα του μονοκομματικού κράτους. Οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν… βάλει τα δυνατά τους για να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές. Απάντησαν με ένα ισχυρό ράλι. Αυτό, όμως, είναι απάτη. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές που αγοράζουν… Κίνα θα αντιμετωπίσουν μια βίαιη αφύπνιση».

«Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα απαιτεί ρητά από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επενδύουν μόνο σε εταιρείες όπου οι πραγματικές δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και ευθυγραμμισμένες με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτός ο κανόνας θα πρέπει προφανώς να ισχύει για τους δείκτες αναφοράς επιδόσεων που επιλέγονται από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η Κίνα του Σι είναι μια νέα έκδοση της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ.

Όμως, κανένας επενδυτής δεν έχει εμπειρία από εκείνη την Κίνα, επειδή τότε δεν υπήρχαν χρηματιστήρια στη Χώρα του Δράκου» καταλήγει ο Σόρος.