Σόρος κατά BlackRock: Μην επενδύετε στην Κίνα, θα χάσετε τα λεφτά των πελατών σας

Σόρος κατά BlackRock: Μην επενδύετε στην Κίνα, θα χάσετε τα λεφτά των πελατών σας
epa06016353 The Chairman of the Open Society Foundations, George Soros, attends a press conference prior to the European Roma Institute for Arts and Culture Launch Event at the Foreign Ministry in Berlin, Germany, 08 June 2017. The European Roma Institute of Arts and Culture is a new institute, representing 12 million Roma people culturally and artistically in Berlin, Germany. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δριμύτατη κριτική άσκησε στον επενδυτικό κολοσσό BlackRock ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, για την επιλογή του να τοποθετηθεί στην Κίνα.

«Το να τροφοδοτείς την Κίνα με δολάρια είναι ένα τεράστιο λάθος, οι πελάτες της BlackRock το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσουν τα χρήματά τους ενώ την ίδια στιγμή πλήττονται τα συμφέροντα του Δυτικού κόσμου». 

Σημειώνεται πως η BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους assets managers στον κόσμο, τον Αύγουστο άρχισε να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα στη χώρα του Δράκου, δύο μήνες αφότου έλαβε τη σχετική άδεια για παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.

Το σχόλιο ήταν ένα από αυτά που είχε γράψει ο Σόρος τις τελευταίες εβδομάδες για να προειδοποιήσει για στενότερους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ εν μέσω ενός κύματος κρίσεων στην αγορά.

Όπως είχε πει, Οι περιορισμοί που επέβαλε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ο Κινέζος ηγέτης επέφεραν καίριο πλήγμα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ κυρίως «χτύπησαν» τον στεγαστικό κλάδο, αναφέρει ο Σόρος και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να πτωχεύσει».

Ως κύριο πρόβλημα της Κίνας υπογραμμίζεται πως είναι το δημογραφικό, με τις γεννήσεις να είναι πολύ λιγότερες από το επίσημο ποσοστό, καθώς οι Κινέζοι, πλέον, κάνουν λιγότερα παιδιά προσπαθώντας να τους προσφέρουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τη ζωή τους.

 «Ο Xi θεωρεί τις κινεζικές εταιρείες όργανα του μονοκομματικού κράτους. Οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν… βάλει τα δυνατά τους για να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές. Απάντησαν με ένα ισχυρό ράλι. Αυτό, όμως, είναι απάτη. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές που αγοράζουν… Κίνα θα αντιμετωπίσουν μια βίαιη αφύπνιση».

«Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα απαιτεί ρητά από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επενδύουν μόνο σε εταιρείες όπου οι πραγματικές δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και ευθυγραμμισμένες με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτός ο κανόνας θα πρέπει προφανώς να ισχύει για τους δείκτες αναφοράς επιδόσεων που επιλέγονται από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η Κίνα του Σι είναι μια νέα έκδοση της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ.

Όμως, κανένας επενδυτής δεν έχει εμπειρία από εκείνη την Κίνα, επειδή τότε δεν υπήρχαν χρηματιστήρια στη Χώρα του Δράκου» καταλήγει ο Σόρος.