Σόρος: Τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για να διασφαλίσει την οικονομική της σωτηρία μετά την πανδημία

Σόρος: Τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για να διασφαλίσει την οικονομική της σωτηρία μετά την πανδημία
epa06739597 (FILE) - George Soros, Chairman of Soros Foundation, speaks to the press during the Annual Meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, 29 January 2005 (reissued 15 May 2018). According to media reports non 15 May 2018, George Soros' Open Society Foundations (OSF) is closing down its offices in Budapest, Hungary, and moves their operations to Berlin. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια είναι η πρωτότυπη λύση που εισηγείται ο δισεκατομμυριούχος για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κερδηθεί ο «ιστορικός πόλεμος» με την πανδημία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντλήσει μέσω «αέναων ομολόγων» (perpetual) τους πόρους που χρειάζεται για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την πανδημία, υποστηρίζει σε άρθρο του στη Guardian ο Τζορτζ Σόρος.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, η έγκριση των ομολόγων αυτών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Πέμπτης.

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως η έκδοση αέναων ομολόγων (perpetual bonds) θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ε.Ε., ειδικά σε τόσο μεγάλη ποσότητα. Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Σόρος, στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις έχουν στηριχτεί σε τέτοιου είδους ομόλογα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Βρετανία, η οποία εξέδωσε ομόλογα αορίστου λήξεως για τη χρηματοδότηση των ναπολεόντειων πολέμων. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονταν στις αγορές του Λονδίνου ως και το 2015.

Όπως προειδοποιεί ο κ. Σόρος, η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με έναν ιστορικό πόλεμο εναντίον ενός ιού ο οποίος δεν απειλεί μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά και την επιβίωση της ένωσης. Αν τα κράτη μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά τους σύνορα έναντι των εταίρων τους στην Ε.Ε. αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ένωση, τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση η οποία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη. Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς τον φόβο ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα δικαιολογεί την έκδοση κοινό ευρωπαϊκού χρέους μόλις έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα. Η έκδοση ομολόγων τα οποία θα έχουν την ανεπιφύλακτη πίστη και πίστωση της Ε.Ε. θα προσφέρει την πολιτική στήριξη σε αυτό που ήδη έκανε η ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τα αέναα ομόλογα διαθέτουν σύμφωνα με τον κ. Σόρος τρία επιπλέον πλεονεκτήματα τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα στη συγκεκριμένη περίσταση.

Πρώτον, επειδή τα αέναα ομόλογα δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν ποτέ, θα επιβάλλουν ένα πολύ μικρό δημοσιονομικό βάρος στην Ε.Ε., παρά τη μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός που θα κινητοποιήσουν. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν θα χρειαστεί να αποσβέσει το κεφάλαιο τους ή να βάλει στην άκρη χρήματα για την τελική αποπληρωμή τους.

Η Ε.Ε. θα ήταν υποχρεωμένη απλώς να πληρώνει τόκους. Ένα αέναο ομόλογο 1 τρισ. ευρώ με κουπόνι 0,5% θα κόστιζε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μόλις 5 δισ. τον χρόνο. Είναι ένα ποσό μικρότερο από το 3% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. το 2020.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πιο τεχνικό αλλά εξίσου σημαντικό. Η αγορά μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσει άμεσα μια έκδοση 1 τρισ. ευρώ. Με την έκδοση ενός αέναου ομολόγου, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει αυτό το ποσό με δόσεις, χωρίς να δημιουργεί κάθε φορά ένα νέο ομόλογο.

Το τρίτο πλεονέκτημα είναι πως ένα αέναο ομόλογο της Ε.Ε. θα ήταν ένας πολύ ελκυστικός τίτλος για τα προγράμματα αγορών στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ. Από τη στιγμή που η ωρίμανση ενός αέναου ομολόγου είναι πάντοτε η ίδια, η ΕΚΤ δεν θα ήταν υποχρεωμένη να επανεξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιο της.

Ο κ. Σόρος προσθέτει ακόμα ότι η Ε.Ε. δεν χρειάζεται να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς για να εκδώσει τα ομόλογα, καθώς έχει εκδώσει ομόλογα και κατά το παρελθόν. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και επιδοτήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Κομισιόν θα διαθέσει τους πόρους άμεσα ή μέσω των κρατών μελών και άλλων οργανισμών.