«Σωσίβιο» στο ΧΑ από τους buyers – Περιόρισε στο τέλος τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης

«Σωσίβιο» στο ΧΑ από τους buyers – Περιόρισε στο τέλος τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης
epaselect epa04602144 A man walks in the reception hall of the Stock Exchange in Athens, Greece, 03 February 2015. Greek bonds and stock have surged this morning on hopes of a breakthrough between Athens' new government and its creditors. The Athens stock market was up almost eight percent by midday. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 740,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 725,03 μονάδων (-2,35%) και 745,72 μον. (+0,44%).

Στο ΧΑ τελικά ενεργοποιήθηκαν οι άμυνες από την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών, οι οποίες και με τη βοήθεια της Eurobank η οποία ανέτρεψε το ενδοσυνεδριακό -10,9% και έκλεισε στο +3,10%, κατάφεραν να κρατήσουν τα επίπεδα των 739-740 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, και να επαναπροσεγγίσουν τις 1.949 μονάδες για τον FTSE 25.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 740,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 725,03 μονάδων (-2,35%) και 745,72 μον. (+0,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 191,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 261 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 19,5 εκατ. τεμάχια.

Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 8,52%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με -7,42%, αν και αμφότερες βρέθηκαν με μεγαλύτερη πτώση ενδοσυνεδριακά. Πτώση 4,26% σημείωσε η Εθνική, η Τιτάν έχασε 1,21%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Folli Follie και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Attica Bank, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -22,03%.  Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών συμπαρασύρουν όλη την αγορά με το γενικό δείκτη να έχει επιστρέψει στις συνεδριάσεις του περασμένου Μαϊου.

Οι σημερινές πιέσεις αποδίδονται κυρίως στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες. Η προοπτική αυτή προκαλεί αυξανόμενες ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες, οδηγώντας σε ανακεφαλαιοποιήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι υπήρχαν από χθες πολλές εντολές πωλήσεων, οι οποίες ενέτειναν τις πιέσεις.

Πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας για τους επενδυτές και ειδικά για τα ξένα επενδυτικά σχήματα (Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup) που ήταν και πωλητές τραπεζικών μετοχών, αποτελεί η συμμετοχή του νεοφιλελεύθερου AfD στη νέα γερμανική κυβέρνηση, το οποίο τάσσεται υπέρ του Grexit, αντιτίθεται στα σχέδια ρύθμισης – ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και τηρεί επίσης σκληρή στάση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.