Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα

Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα
(FILES) In this file photo taken on May 29, 2020 People sit in a restaurant in Stockholm, amid the coronavirus COVID-19 pandemic. - Sweden, which has attracted worldwide attention with its less strict strategy against coronavirus, is now facing a near record number of new cases of Covid-19 in the European Union. But authorities say the epidemic is slowing down. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Photo: AFP
Η Σουηδία υπεραμύνεται της στρατηγικής της κατά του Covid παρόλο που το ποσοστό θνησιμότητας έχει πλέον ξεπεράσει εκείνο των ΗΠΑ.

του Niclas Rolander, Bloomberg

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Lofven είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η – εξαιρετικά αμφιλεγόμενη – στρατηγική της χώρας του για την καταπολέμηση του Covid-19 είναι απολύτως ορθή.

Ο Lofven, του οποίου η δημοφιλία έχει πάρει την κάτω βόλτα καθώς την απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλει κανονικό lockdown διαδέχθηκε μια ραγδαία αύξηση των θανάτων, είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι «η στρατηγική είναι σωστή. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό». Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο που, παρά τα πολύ υψηλότερα ποσοστά έκθεσης στον κορωνοϊό στη Σουηδία σε σχέση με άλλες περιοχές, η ανοσία παραμένει άπιαστο όνειρο. Εντωμεταξύ, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους στη Σουηδία είναι υψηλότερο από εκείνο στις ΗΠΑ.

Τα κρούσματα στη Σουηδία είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Σκανδιναβία. Όμως, η Σουηδία απέχει πολύ από το να επιτύχει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Γνωρίζουμε ότι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού είναι απροστάτευτα, καθώς δεν έχουν κολλήσει τον ιό» είπε την περασμένη Τρίτη η Karin Tegmark Wisell, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος «συνεχίζει να είναι ευάλωτος στη μετάδοση του ιού».

Τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η συγκεκριμένη υπηρεσία τον Ιούνιο δείχνουν ότι περίπου 10% των ατόμων στη Στοκχόλμη, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στη Σουηδία, έχουν αναπτύξει αντισώματα στον Covid-19. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, 17,6% των πάνω από 140.000 ατόμων που δέχθηκαν να κάνουν δωρεάν τεστ αντισωμάτων στην πρωτεύουσα είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές στο King’s College βρήκαν ότι τα επίπεδα ανοσίας μειώνονται δραστικά μόλις τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από τον Covid-19. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι, φυσικά, ατυχή» είπε η Tegmark Wisell σχολιάζοντας τη μελέτη. «Δείχνουν ότι η προστασία από τα αντισώματα δεν διαρκεί πολύ, αν και υπάρχουν άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχουν προστασία».

Σε κάθε περίπτωση, η έννοια της ανοσίας της αγέλης παραμένει αμφιλεγόμενη, ενώ ακόμα και οι Σουηδοί ειδικοί επί θεμάτων δημόσιας υγείας έχουν αρνηθεί ότι η επίτευξή της ήταν ποτέ στόχος τους.