Σουλτς: «Η μονόπλευρη λιτότητα δεν θα μας βγάλει από την κρίση»

REUTERS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την αντίθεσή του στους χειρισμούς της κρίσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

«Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι μόνο με περικοπές δεν μπορείς να αυξήσεις τα δημόσια οικονομικά και ότι απαιτείται ανάπτυξη για να βελτιώσεις τα έσοδα» σημειώνει σε συνέντευξή του στο φύλλο του Σαββάτου της Εφημερίδας των Συντακτών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και προσθέτει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η μονόπλευρη λιτότητα δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες».

Διαβάστε ακόμη: Χαμηλότερη η ύφεση το β’ τρίμηνο από τις προβλέψεις

Ο κ. Σουλτς εκφράζει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη έως τώρα πολιτική για τον ευρωπαϊκό Νότο και τονίζει πως «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τώρα ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κονδύλια, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσει την οικονομία της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), χαρακτηρίζει την αλληλεγγύη «ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την οποία ολόκληρη η ευρωπαϊκή κατασκευή κινδυνεύει να καταρρεύσει» και θέτει θέμα δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας: «Η τρόικα, τουλάχιστον όσον αφορά το ευρωπαϊκό της κομμάτι (την Κομισιόν και την ΕΚΤ), θα έπρεπε να ελέγχεται εξονυχιστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Στα 47 δισ. ευρώ υπολογίζει το ΔΝΤ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης υπογραμμίζει πως «μόνο με μια καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και μείωση των ανισορροπιών μέσα στις χώρες και ανάμεσα στα κράτη, μπορεί να ξαναϋφανθεί η κοινωνική συνοχή, πάνω σε μια βάση ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος, τέλος, στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, σημειώνει: «Ο καλύτερος τρόπος για να παλέψουμε ενάντια στον λαϊκισμό και την άκρα δεξιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτά τα κόμματα πετυχαίνουν μόνο όταν οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και έχουν άγχος για το μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ