Σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ ορίζουν συγκεκριμένες ώρες αγορών αποκλειστικά για πελάτες ευπαθών ομάδων

Σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ ορίζουν συγκεκριμένες ώρες αγορών αποκλειστικά για πελάτες ευπαθών ομάδων
epaselect epa08305295 A man wearing a face mask shops in a supermarket in Brooklyn, New York, USA, 18 March 2020. New York, as with most cities around the United States and the world, are trying to mitigate the spread of the coronavirus by forcing people to not congregate in groups by closing schools, restaurants and bars, as well asking people to work from home. EPA/Alba Vigaray Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοένα και περισσότερα καταστήματα υιοθετούν αυτή την τακτική.

του Chris Morris

Αν και πολλά καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εντελώς εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, άλλα δεν έχουν αυτή την επιλογή. Σουπερμάρκετ (και καταστήματα λιανικής όπως το Target και η Walmart που πουλάνε είδη παντοπωλείου μαζί με άλλα προϊόντα) βρίσκουν τρόπους να συνδυάσουν την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων μαζί με την εφαρμογή πρωτοκόλλων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Και ολοένα και περισσότερα καταστήματα ορίζουν ώρες όπου γίνονται δεκτοί μόνο καταναλωτές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με ανοσολογική ανεπάρκεια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όσο διαρκεί η πανδημία. Έτσι, για παράδειγμα, στα Whole Foods Market οι πελάτες άνω των 60 ετών μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για μία ώρα πριν το κανονικό ωράριο των καταστημάτων. Στα Fresh Market, πάλι, αυτή η ώρα είναι η πρώτη ώρα λειτουργίας του καταστήματος, από τις 8 μέχρι τις 9 το πρωί.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Vallarta, με έδρα στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι τα μαγαζιά της θα είναι ανοιχτά από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί για να εξυπηρετούν αποκλειστικά πελάτες 65 ετών και άνω, έγκυες γυναίκες, και άτομα με αναπηρία. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόσουν τα Gelson’s Markets, αλλά μόνο για τους πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Άλλες αλυσίδες, τέλος, ορίζουν συγκεκριμένες μέρες και ώρες μέσα στην εβδομάδα. Η Albertsons, για παράδειγμα, είπε ότι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα κάνουν τα ψώνια τους κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί.