Σοβαρές υπόνοιες για επανεκκίνηση του QE άφησε ο Μάριο Ντράγκι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί φέτος.

 

Για την πιθανότητα επανεκκίνησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, μίλησε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας» απάντησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει η κεντρική τράπεζα τις αγορές ομολόγων.

Όπως εκτίμησε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, αυτό -εάν συμβεί- δεν πρόκειται να γίνει φέτος. «Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ωστόσο, δεν βλέπουμε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σίγουρα όχι φέτος».

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε ιδιαίτερο λόγο για την άσχημη επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, η οποία ήταν χειρότερη από το αναμενόμενο, ενώ τόνισε πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες, και η απειλή του προστατευτισμού, επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

 

Σχετικά άρθρα