S&P: Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με μια τρίτη ύφεση

S&P: Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με μια τρίτη ύφεση

Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη έχει ήδη υποστεί δυο υφέσεις, μια το 2009 και μία το 2012-2013.

Στα πρόθυρα ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη για τρίτη φορά σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Standard & Poor’s, Jean-Michel Six. «Ο κίνδυνος τριπλής ύφεσης έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Six σε δημοσιογράφους.

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να διολισθήσει στην τρίτη ύφεσή της από το 2008, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα,

Σύμφωνα με τον Six, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του 2013 έχει ήδη «κορυφωθεί», και τώρα η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί γύρω στο μηδενικό επίπεδο. «Πιθανότατα θα αποφύγουμε την τριπλή ύφεση, όμως θα είναι στο «παρά πέντε»», σχολίασε.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν πως η οικονομία της ευρωζωνης αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% το γ’ τρίμηνο, έναντι του προβλεπόμενου 0,1%. Οι σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την οικονομική ευρωστία της ευρωζώνης παραμένουν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Ο Six υποστήριξε πως αν η ΕΚΤ δεν αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, «ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ υπολογίσιμος».

Ο ίδιος ανέφερε πως το «βασικό σενάριο» του είναι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του επόμενου έτους. «Κινούμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή, παίζεται η φήμη της ΕΚΤ καθώς αναλαμβάνει όλο και περισσότερα ρίσκα… συμπληρώνω όμως ότι αυτό πιθανότατα είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με τον Six, πάντως, η ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση το 2015 και στις αρχές του 2016, λόγω της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.