S&P Global – PMI: Επιδείνωση οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο

S&P Global – PMI: Επιδείνωση οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο συνολικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της S&P Global στις 48,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 48,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη φθίνει τον Σεπτέμβριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Μελλοντικοί δείκτες όπως εισροές νέων παραγγελιών, καθυστερήσεις εργασίας, και οι μελλοντικές προσδοκίες παραγωγής, δείχνουν την πτώση για τους επόμενους μήνες.

Ο συνολικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της S&P Global στις 48,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 48,9 μονάδες τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι όταν η τιμή του δείκτη είναι πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιδεινώθηκαν οι επιδόσεις τόσο στις βιομηχανίες όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, με τη ζήτηση να μειώνεται με αυξανόμενο ρυθμό ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους ζωής και της ανησυχίας για το μέλλον.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας εν τω μεταξύ πρόσθεσαν περαιτέρω επιβάρυνση κόστους στις εταιρείες, καθώς και επηρέασαν την παραγωγή ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ώθησαν και τις τιμές υψηλότερα, υποδηλώνοντας νέα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πiο αναλυτικά, ο τομέας της μεταποίησης ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη πτώση, με την παραγωγή εργοστασίων να υποχωρεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε ελαφρώς καταγράφοντας το χειρότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης, με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ανά χώρα, όπως φαίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, η Γερμανία κατέγραψε μειωμένη δραστηριότητα, με το σύνθετο δείκτη PMI να βυθίζεται στο 45,9, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και, εξαιρουμένης της πανδημίας, η πιο αδύναμη τιμή από τον Ιούνιο του 2009.
Εκτός από το αρχικό lockdown για τον COVID-19 στις αρχές του 2020, η πτώση του τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία ήταν επίσης η πιο σοβαρή από τον Ιούνιο του 2009.

Η μεταποιητική παραγωγή συνέχισε να μειώνεται σε όλη τη Γερμανία, αν και ο ρυθμός μείωσης μετριάζεται εν μέρει χάρη στους περιορισμένους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η παραγωγή αυξήθηκε μόνο μέτρια στη Γαλλία, με τον σύνθετο δείκτη PMI στο 51,2. Αν και η αύξηση ξεπέρασε την παρατεταμένη πτώση που σημειώθηκε τον Αύγουστο, η έρευνα έδειξε σημαντική επιβράδυνση της γαλλικής ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Στη Γαλλία η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών βοήθησε στην αντιστάθμιση της επιδεινούμενης ύφεσης του τομέα της μεταποίησης.

Τα γαλλικά εργοστάσια ανέφεραν πτώση της παραγωγής, η οποία εάν εξαιρεθεί η η κατάρρευση κατά το κλείσιμο στην αρχή της πανδημίας, ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2013. Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, ως τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση ενώ η μεταποιητική παραγωγή συνοδεύτηκε από την πρώτη πτώση στον τομέα των υπηρεσιών από τον περασμένο Ιανουάριο.