S&P: Οι ελληνικές τράπεζες ακάθεκεκτες για συγχωνεύσεις και εξαγορές – Πώς η αστάθεια από τους δασμούς ανοίγει νέες ευκαιρίες

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες ακάθεκεκτες για συγχωνεύσεις και εξαγορές – Πώς η αστάθεια από τους δασμούς ανοίγει νέες ευκαιρίες
MANHATTAN ,NEW YORK , USA - 29 of December 2015 : Facade of Standard and Poor's in Lower Manhattan (Downtown Manhattan). Photo: Shutterstock
Η αναταραχή από τους αμερικανικούς δασμούς δεν φρενάρει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για M&A.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν απρόσκοπτα τις στρατηγικές τους κινήσεις στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor’s και ανάλυση της S&P Market Intelligence, τράπεζες όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς παραμένουν ενεργές, αξιοποιώντας τα ισχυρά κεφαλαιακά τους αποθέματα και την πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Ο Andrea Costanzo της Morningstar DBRS επισημαίνει ότι παρότι οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους εκτέλεσης σε M&A συμφωνίες, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών αυτοί κρίνονται διαχειρίσιμοι, λόγω της μικρής κλίμακας των deals και της εμπειρίας τους στην ολοκλήρωση αντίστοιχων κινήσεων.

Από την πλευρά της, η Ελένη Ισμαήλου της Axia Ventures Group σημειώνει ότι οι στρατηγικοί στόχοι των τραπεζών είναι μακροπρόθεσμοι και ανεξάρτητοι από βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές αναταράξεις, ενώ η περιορισμένη έκθεση της Ελλάδας σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ λειτουργεί ως ασπίδα έναντι της μεταβλητότητας.

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα βλέπουν ευκαιρίες: σε περίπτωση που η αστάθεια οδηγήσει σε ενίσχυση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αυτονομίας, οι ελληνικές τράπεζες –μετά τη ριζική αναδιάρθρωσή τους– μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στον νέο γύρο ενοποίησης της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνίες σε εξέλιξη

Η Alpha Bank έχει ήδη ανακοινώσει τέσσερις συμφωνίες για το 2025, μεταξύ των οποίων οι εξαγορές της AstroBank στην Κύπρο, της Axia Ventures Group και της πλατφόρμας Flexfin. Ο CEO Βασίλειος Ψάλτης ξεκαθαρίζει ότι κάθε εξαγορά πρέπει να παράγει τουλάχιστον 15% απόδοση επένδυσης και να μην επηρεάζει τη μερισματική πολιτική της τράπεζας.

Η Eurobank, από την άλλη, κινείται για τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας και την εξαγορά της CNP CYPRUS μέσω της Hellenic Bank, διαμορφώνοντας τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα στην Κύπρο. Ο CEO Φώκιος Καραβίας δηλώνει πως υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ για M&A σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο. Παράλληλα, η τράπεζα εξετάζει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Danish Compromise, που ευνοεί εξαγορές μέσω ασφαλιστικών θυγατρικών.

Η Πειραιώς, τέλος, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής για 600 εκατ. ευρώ και δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει ανάλογες κινήσεις, με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Να χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές

Σταθερές οι προοπτικές

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν σταθερές. Σύμφωνα με τη Visible Alpha, οι δείκτες NPLs θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2025 για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ο δείκτης CET1 αναμένεται να αυξηθεί σε όλες πλην της Εθνικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, βραχυπρόθεσμα, οι αμερικανικοί δασμοί δεν έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν αποκλείουν έμμεσες επιπτώσεις μέσω ευρωπαϊκών οικονομιών με μεγαλύτερη έκθεση στις ΗΠΑ ή μέσω επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: