S&P: Σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα

S&P: Σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα
Photo:

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas έχει ήδη κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους οίκους Fitch και Moodys καθώς τις προηγούμενες μέρες δεν κατόρθωσε να προβεί στην πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ετυμηγορία της S&P ήρθε μετά το χθεσινό «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ξένων πιστωτών με την κυβέρνηση Μαδούρο στο Καράκας, ενώ ήδη οι πιέσεις είχαν ενταθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα.

Η συνάντηση διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο και τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.