Σπάει τα κοντέρ το e-καλάθι της Ελλάδας, στόχος τα 14 δισ. ευρώ

Σπάει τα κοντέρ το e-καλάθι της Ελλάδας, στόχος τα 14 δισ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Το πρώτο πεντάμηνο, οι online πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα έφτασαν τα 131 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Convert Group και την έρευνα της Circana.

Η συζήτηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο συχνά εστιάζει στις διαφορές με τις πιο ώριμες ψηφιακά αγορές. Όμως τα νεότερα στοιχεία αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και κυρίως η Ελλάδα, αναδεικνύονται σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, με ρυθμούς που ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Σύμφωνα με την ECDB (https://ecdb.com/blog/spain-portugal-and-greece-exceed-predicted-global-growth-rates-until-2029/5109?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=ecdb&utm_campaign=art1), η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 9,9% την περίοδο έως το 2029, ποσοστό που υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο του 8,1%. Ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 9,4%, διαμορφώνοντας ένα μπλοκ υψηλής ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό Νότο. 

Το crash test του Ευρωπαϊκού Νότου

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η ελληνική αγορά ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε σχέση με τα μεγέθη των μεγαλύτερων χωρών. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα, με πληθυσμό 10,41 εκατομμυρίων, πραγματοποιεί σήμερα ηλεκτρονικές πωλήσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ έως το 2029.

Στην Πορτογαλία, χώρα συγκρίσιμου μεγέθους (10,58 εκατ. κάτοικοι), οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν από 6,8 δισ. ευρώ σε 10,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο με μέσο ρυθμό ανόδου 9,4%. Η Κύπρος, η μικρότερη από τις εξεταζόμενες αγορές με πληθυσμό 1,37 εκατομμύρια, θα κινηθεί από τα 0,9 δισ. ευρώ σε 1,4 δισ. ευρώ, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 7,9%. Αντίθετα, η Ιταλία με πληθυσμό 58,99 εκατομμύρια, παρά το μέγεθός της και την πρόσβαση σε ώριμες υποδομές, εμφανίζει τον χαμηλότερο προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR 7,2%). Από 39 δισ. ευρώ ηλεκτρονικές πωλήσεις σήμερα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 55,3 δισ. ευρώ το 2029. Η Ισπανία, με πληθυσμό 48,35 εκατομμύρια, θα κινηθεί από 45,7 δισ. ευρώ σε 71,7 δισ. ευρώ και μέση ανάπτυξη 7,4%. 

ΤΙΚ ΤΟΚ, TEMU και η δύναμη των τοπικών παικτών

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες των προβλέψεων. Αυτοί οι υψηλότεροι του μέσου όρου ρυθμοί ενισχύονται από τις διεθνείς αγορές (marketplaces) που αυτή τη στιγμή σημειώνουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το TikTok Shop, το AliExpress και το Temu. Η Ισπανία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες λανσαρίστηκε το TikTok Shop, ενώ οι άλλες δύο πλατφόρμες κατατάσσονται στις πέντε κορυφαίες και στις τρεις χώρες.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εταιρείες Inditex και El Corte Inglés είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη, αναφέρει το ECDB. Το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο δεν διαθέτει δική του εγχώρια έκδοση της Amazon, λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει το περιβάλλον για τις υπηρεσίες που προσφέρει συνήθως ο γίγαντας του eCommerce. Κατά συνέπεια, εταιρείες όπως οι Skroutz, Public και τα περιφερειακά σούπερ μάρκετ κυριαρχούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Και το αποτύπωμα του e-super market

Το πρώτο πεντάμηνο, οι online πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα έφτασαν τα 131 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Convert Group και την έρευνα της Circana.

Πρόκειται για μια αθόρυβη αλλά καθοριστική μετατόπιση των σούπερ μάρκετ, που επιταχύνθηκε αρχικά από την πανδημία αλλά πλέον εδραιώνεται ως καθημερινή συνήθεια. Το ηλεκτρονικό καλάθι μεγαλώνει καθώς σύμφωνα με την έρευνα οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 10% παρότι οι καταναλωτές επιλέγουν περίπου τον ίδιο αριθμό προϊόντων και η τα προϊόντα είναι 3% λιγότερα. Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν τα φρέσκα τρόφιμα (34%), τυποποιημένα είδη διατροφής (22%), καθαριστικά και χαρτικά (12%), ενώ τα προϊόντα για τα κατοικίδια και τα κατεψυγμένα προϊόντα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +13% και +10% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: