Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το Bitcoin- Pantera Capital: Είναι υποτιμημένο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το Bitcoin- Pantera Capital: Είναι υποτιμημένο
Photo: pixabay.com

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο «βασιλιάς» το Bitcoin, με καύσιμο το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση ETF με υποκείμενο στοιχείο το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα.

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τους Bitcoiners, που βλέπουν την τιμή του ψηφιακού asset να διαμορφώνεται πέριξ της ζώνης των 64.000 δολ. ενώ την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου είχε σπάσει το φράγμα των 66.000 δολ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το bitcoin καταγράφει άνοδο άνω του 120% μέχρι στιγμής για φέτος. 

Να επισημανθεί πως το προηγούμενο ρεκόρ για το κρυπτονόμισμα ήταν στα 64.888,99 δολάρια, που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Ωστόσο, για τον δημοφιλή trader Crypto Ed ήλθε ο καιρός να υπάρξει επανεκτίμηση πιθανών βραχυπρόθεσμων στόχων.  

«Στα 40.000 δολ. ανέφερα τα 73.000 δολ. ως πρώτο στόχο, αλλά νομίζω ότι ανεβαίνουμε ψηλότερα. Νομίζω ότι έχουμε ακόμη πιθανότητες να μην πάμε κάτω από τα 60.000 δολ. για λίγο» έγραψε στο Twitter.

Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πτώση στα 58.000 δολ., ωστόσο ο ουρανός θα είναι καθαρός τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, στο αισιόδοξο κλίμα συνέβαλε και το ETF, το οποίο είχε όγκο συναλλαγών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αντίστοιχα, το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 817,6 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αλυσίδων Glassnode. 

Pantera Capital: Παρά τα ρεκόρ δολάρια, το Bitcoin είναι υποτιμημένο

Υποτιμημένο θεωρεί το Bitcoin, παρά τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Pantera Capital.

Η τάση της αγοράς του Bitcoin (BTC) να καταρρέει πάνω από 80% μετά από ισχυρά bull runs μπορεί να τερματιστεί. Αυτό προκύπτει από μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το hedge fund με έδρα την Καλιφόρνια Pantera Capital.

Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει ότι οι πρόσφατες περίοδοι πτώσης των τιμών του BTC ήταν λιγότερο σοβαρές από ό, τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2013-2015 και το 2017-2018 το Bitcoin κατέρρευσε έως και 83% αφού ξεπέρασε τα $ 1,111 και $ 20,089, αντίστοιχα.

Ομοίως, η bull market το 2019-2020 και το 2020-2021 οδήγησε σε μαζικές διορθώσεις τιμών. Ωστόσο, οι κλίμακες των ανατροπών τους στη συνέχεια ήταν -61% και -54%, αντίστοιχα.

Ο Dan Morehead, Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera Capital, υπογράμμισε τη σταθερή πτώση των πωλήσεων μετά τις περιόδους 2013–2015 και 2017–2018, σημειώνοντας ότι οι μελλοντικές αγορές μετοχών θα είναι «πιο ρηχές».

Όπως εξηγεί, «υποστήριξα εδώ και καιρό ότι, καθώς η αγορά αποκτά εύρος, γίνεται πιο πολύτιμη και πιο θεσμική, το εύρος των διακυμάνσεων στις τιμές θα μετριάζεται».

Γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες να ακούμε για επικείμενες αποτιμήσεις στο ύψος των 100.000 δολαρίων, καθώς το Bitcoin μεγαλώνει και γίνεται ένα βασικό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, με την πρώτη του έγκριση από το ETF να είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο Morehead επικαλέστηκε το δημοφιλές μοντέλο stock-to-flow, το οποίο μελετά τον αντίκτυπο των halving events του Bitcoin στις τιμές.

Όπως σημειώνει, το πρώτο halving μείωσε το νέο ποσοστό έκδοσης Bitcoin κατά 15% επί της συνολικής εκκρεμούς προσφοράς (περίπου 10,5 εκατομμύρια BTC), οδηγώντας σε ράλι τιμών BTC κατά 9.212%.

Ομοίως, το δεύτερο halving μείωσε την προσφορά νέου Bitcoin κατά το ένα τρίτο (75 15,75 εκατομμύρια BTC).

Οδήγησε δε σε ανοδική πορεία 2.910%, δηλαδή στο ένα τρίτο του προηγούμενου bull run.

Το τελευταίο halving ήταν στις 11 Μαΐου 2020, το οποίο μείωσε περαιτέρω το ποσό των νέων BTC, με το Bitcoin να έχει αυξηθεί πάνω από 720% έκτοτε.

Σε αυτό το πλαίσιο, «Οι κύκλοι που παρουσιάζονται λογαριθμικά κάνουν το σημερινό επίπεδο να μου φαίνεται φθηνό» αναφέρει ο Morehead.