Σπανάκης: Από τέλος Δεκεμβρίου τα οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους και μισθωτούς

Σπανάκης: Από τέλος Δεκεμβρίου τα οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους και μισθωτούς
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Τι είπε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη μείωση του ΦΠΑ

Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δουν οι φορολογούμενοι από την μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και τα οφέλη της για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τις παρεμβάσεις που γίνονται για την μείωση της ακρίβειας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης.

Για τα οφέλη από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κ. Σπανάκης είπε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση της φορολογίας, σημαίνει ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, θα έχουν λιγότερες κρατήσεις και θα το δουν αυτό στις μισθοδοσίες που καταβάλλονται τέλη Δεκεμβρίου και φυσικά και του ιδιωτικού τομέα, δεδουλευμένες, στο τέλος Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού, ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους ανέφερε ότι θα έχουν μια τριπλή θετική παρέμβαση, δηλαδή από την προσωπική διαφορά, από την οικονομική ενίσχυση και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πλέον η Ελλάδα θα έχει πιο χαμηλούς συντελεστές από χώρες της ΕΕ. «Στην Ισπανία είναι στο 24%, στη Γαλλία φτάνει στο 30%, στην Ιταλία στο 35%. Εμείς έχουμε εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή του 9%, άρα λοιπόν πολύ πιο κάτω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνουμε στο 20% για οικογένειες με παιδιά πάει στο 16%, πάει στο 9%, πάει στο 0% για τις πολύτεκνες οικογένειες», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είπε, «όλα αυτά θα φέρουν μια αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και είναι μια βάση για το πώς θα συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων και τα επόμενα έτη», ενώ συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η φιλοσοφία και το DNA της παράταξής μας είναι η μείωση των φόρων, άμεσων και έμμεσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Γι΄ αυτό λοιπόν τα επόμενα χρόνια που περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα έχουμε και νέα θετικά μέτρα».

Σχετικά με τον έλεγχο της ακρίβειας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και οι στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ διαβεβαίωσε ότι «στα θέματα των ελέγχων, και των στοχευμένων ελέγχων και για κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των νοικοκυριών, η κυβέρνηση θα είναι παρούσα με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «φυσικά θέλουμε να πάμε σε μείωση του ΦΠΑ, όμως δεν θα φύγουμε από τα δημοσιονομικά, διότι μπορεί να πας σε μια μείωση του ΦΠΑ και να πας να βάλεις άλλον φόρο. Όσο στο τιμόνι της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία κανένας φόρος δεν θα αυξηθεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει 72 μειώσεις σε επιβαρύνσεις. Άρα δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, όσο στο τιμόνι της χώρας είναι κυβέρνηση της ΝΔ, αύξηση είτε έμμεσου είτε άμεσου φόρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: