Σπάνιο κρούσμα στο Βέλγιο δείχνει ότι είναι δυνατό να κολλήσεις δύο στελέχη του COVID ταυτόχρονα

Σπάνιο κρούσμα στο Βέλγιο δείχνει ότι είναι δυνατό να κολλήσεις δύο στελέχη του COVID ταυτόχρονα
Covid 19 crisis in Brussels. Crise de la Covid-19 à Bruxelles. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: pixabay.com
Μια γυναίκα, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, κόλλησε τόσο το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

του Sy Mukherjee

Βέλγοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι μια γυναίκα πέθανε από COVID-19 τον Μάρτιο αφότου κόλλησε δύο ξεχωριστές μεταλλάξεις του COVID ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση αυτού του είδους.

Η 90χρονη γυναίκα, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, κόλλησε τόσο το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το στέλεχος της Νότιας Αφρικής – δηλαδή τις μεταλλάξεις Άλφα και Βήτα του COVID. Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να κυριαρχεί μεταξύ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Το Reuters επισημαίνει τις παρατηρήσεις – που μετέδωσε το βελγικό ειδησεογραφικό κανάλι VRT – από εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Λοιμώδεις Νόσους (ECCMID), οι οποίοι συζήτησαν τη σπάνια αυτή περίπτωση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μία ιδιαίτερα περίεργη πτυχή του συγκεκριμένου κρούσματος είναι ότι ο ασθενής μπορεί να μολύνθηκε από τα δύο στελέχη από δύο διαφορετικά άτομα. Καθώς ήταν μεγάλης ηλικίας, και έχοντας κολλήσει δύο εκδοχές του κορονοϊού, η γυναίκα πέθανε σε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου εκδήλωσε τα συμπτώματα.

«Και οι δύο μεταλλάξεις [Άλφα και Βήτα] κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο» τη στιγμή που η γυναίκα αρρώστησε, δήλωσε η μοριακή βιολόγος Anne Vankeerberghen του νοσοκομείου OLV στο Aalst, στο VRT. «Είναι επομένως πιθανό ότι αυτή η γυναίκα μολύνθηκε από δύο διαφορετικά άτομα με δύο μεταλλάξεις του ιού. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πώς συνέβη αυτή η μόλυνση».

Η περίεργη (και ενδεχομένως μοναδική) περίπτωση υπογραμμίζει πόσα πολλά ακόμα έχουν να μάθουν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ως προς το πώς οι μεταλλάξεις του COVID επηρεάζουν το σώμα και πώς μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα καθώς ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται εν μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού.

Καταδεικνύει επίσης την αργή διάθεση εμβολίων κατά του COVID σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις πρώτες ημέρες διάθεσης των εμβολίων – μια δυναμική που έχει βελτιωθεί δραστικά τον τελευταίο μήνα με την ΕΕ να ξεπερνά τις ΗΠΑ στην χορήγηση του εμβολίου.

Πηγή: fortune.com