Σπάνιο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ πουλήθηκε έναντι 36.850 ευρώ- Βρέθηκε τυχαία από έναν δάσκαλο πριν 12 χρόνια

Σπάνιο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ πουλήθηκε έναντι 36.850 ευρώ- Βρέθηκε τυχαία από έναν δάσκαλο πριν 12 χρόνια
UK OUT NO MAGS NO SALES NO INTERNET NO ARCHIVES PAP20 - 20001114 - SWINDON, UNITED KINGDOM : Lot 142 - Harry Potter and the Philosopher's Stone at Dominic Winter Book Auctions in Swindon Tuesday 14 November 2000. The copy of the first edition which was published just three years ago, is expected to fetch up to £5,000 (appr. 7,500 US dollars) at auction tommorrow. Only 500 copies of JK Rowling's Harry Potter And The Philosopher's Stone were issued, according to Dominic Winter Book Auctions, of those, 200 were paperback proofs and 300 were hardbacks. EPA PHOTO PA/BARRY BATCHELOR/bb-hh Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μακρινό 1997, η πρώτη έκδοση του «Χάρι Πότερ» είχε κυκλοφορήσει σε μόλις 500 αντίτυπα και τα περισσότερα είχαν τότε σταλεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες.

Ένα βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ πωλήθηκε για μια μικρή περιουσία σε δημοπρασία, χαρίζοντας ένα απροσδόκητα μεγάλο ποσό στον πρώην ιδιοκτήτη του που, όπως λέει, το είχε βρει πεταμένο εντελώς τυχαία.

Η σκληρόδετη πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» της J.K.Rowling, βρέθηκε πριν 12 χρόνια από έναν δάσκαλο, μέσα σε έναν κάδο, μαζί με άλλες δύο εκδόσεις του βιβλίου με μαλακό εξώφυλλο. Τα χρόνια πέρασαν και όταν αποφάσισε να πουλήσει το βιβλίο, αποδείχτηκε πως είχε στην κατοχή του μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις και το αντίτυπο πωλήθηκε τελικά έναντι 36.850 ευρώ.

Τα άλλα δύο βιβλία πωλήθηκαν για 3.000 και 3.400 λίρες Αγγλίας αντίστοιχα και έτσι ο δάσκαλος έφυγε από την δημοπρασία πλουσιότερος κατά 44.000 ευρώ. «Το να πω ότι είμαι χαρούμενος, θα είναι λίγο», δήλωσε, καθώς θυμήθηκε ότι είχε βρει τα τρία βιβλία πεταμένα έξω από το σχολείο, καθώς συγύριζε την δανειστική βιβλιοθήκη πριν από προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεωρητών.

Το μακρινό 1997, η πρώτη έκδοση του «Χάρι Πότερ» είχε κυκλοφορήσει σε μόλις 500 αντίτυπα και τα περισσότερα είχαν τότε σταλεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Η πώληση του συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από βιβλιόφιλους και συλλέκτες, όπως εξήγησε ο ειδικός του χώρου, Τζιμ Σπένσερ.

Πριν την δημοπρασία, η σκληρόδετη έκθεση είχε εκτιμηθεί πολύ χαμηλότερα, στις 8.000 με 12.000 λίρες Αγγλίας εξαιτίας της εμφανούς φθοράς. Όταν όμως τέθηκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Hansons Auctioneers, ακολούθησε μία «βιβλική μάχη» μεταξύ συλλεκτών, και τελικά η τιμή απογειώθηκε καταλήγοντας στον πωλητή που το ήθελε περισσότερο και είχε τα χρήματα για να το υποστηρίξει.

Αυτό είναι το τρίτο σκληρόδετο βιβλίο της πρώτης έκδοσης που δημοπρατείται από τον οίκο τους τελευταίους δώδεκα μήνες και σύμφωνα με τον Σπένσερ, τα ελάχιστα αντίτυπα που κυκλοφορούν θεωρούνται «ιερό δισκοπότηρο» για τους συλλέκτες. «Είναι υπέροχο να βλέπεις τα βιβλία του Χάρι Πότερ να τα πηγαίνουν τόσο καλά σε πλειστηριασμούς και να υποδαυλίζουν τόσο έντονες διαμάχες».