Special Olympics Hellas: Η Κοζάνη νέος σταθμός του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία

Special Olympics Hellas: Η Κοζάνη νέος σταθμός του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία

Στη Δυτική Μακεδονία θα βρίσκεται το Επιτελείο των Special Olympics Hellas, και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη, από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, για να εγκαινιάσει επίσημη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς, ιδρύοντας Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics για τα άτομα με νοητική αναπηρία.

Η νέα αυτή συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συμβάλλει σημαντικά στο όραμα του Οργανισμού για την άρση των αποκλεισμών και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.

Το νέο αυτό προπονητικό πρόγραμμα στην Κοζάνη θα περιλαμβάνει τα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης, με ευρύτερη προοπτική να προστεθούν στο μέλλον και άλλα αθλήματα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ώρα 14.00, στο Αμφιθέατρο της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονυσίου Κοδέλλα, και του Δημάρχου Κοζάνης, κ. Λαζάρου Μαλούτα.

Παράλληλα, στην τελετή τα Special Olympics Hellas θα υπογράψουν Συμφωνητικά Συνεργασίας με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Κοζάνης, κ. Παρέσσα Τουρλακίδου, και τον Πρόεδρο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ηλία Τοπαλίδη.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης στην Κοζάνη, η Ομάδα των Special Olympics θα αναλύσει τις διαδικασίες έναρξης του Προγράμματος, θα δώσει κατευθύνσεις στους αρμόδιους προπονητές και συντονιστές και θα επισκεφθεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου και κολύμβησης, όπου θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις.

Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στην Κοζάνη αποτελεί μία πρωτοβουλία για ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό και προωθεί το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με νοητική αναπηρία σε αγώνες, με σκοπό να προάγουν την αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη και την ένταξή τους σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, απαλλαγμένο από φαινόμενα αποκλεισμού και διακρίσεων.

Εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics και προέκυψε από την επιθυμία να καλυφθούν οι ανάγκες της Περιφέρειας για την ουσιαστική ενδυνάμωση των ανθρώπων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους. Με τη συμπαράσταση του Μέγα Δωρητή, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στόχος είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε 21 πόλεις της Ελλάδας, επιπλέον αυτών που δραστηριοποιούνται ήδη. Μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος, Τοπικά Προγράμματα Special Olympics στις περιοχές: Άρτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Κως, Λευκάδα, Σκιάθος, Σύρος, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Σπάρτη.

Η Ομάδα των Special Olympics Hellas θα είναι διαθέσιμη για συναντήσεις και συνεντεύξεις με τα Τοπικά Μέσα Επικοινωνίας, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στην Κοζάνη, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με την Υπεύθυνη Εύρεσης Πόρων και Επικοινωνίας, κ. Κατερίνα Βέλλιου (2112011001, 6980762428, sohellas.velliou@gmail.com).