Speen: «Η τεχνολογία των e-bikes έχει τη δυναμική να αλλάξει την αστική μετακίνηση»

Speen: «Η τεχνολογία των e-bikes έχει τη δυναμική να αλλάξει την αστική μετακίνηση»
Ιάκωβος Δημητρίου, Νικόλας Χαραλάμπους, Σπύρος Κίτος.
Η κουλτούρα του ηλεκτρικού ποδηλάτου, το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και η επέκταση της Speen στην Ευρώπη.

Αν και με αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται μια ποδηλατική κουλτούρα και να παρατηρείται μια στροφή στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Η περιβαλλοντική συνείδηση, το μειωμένο κόστος μετακίνησης, αλλά και η καραντίνα, που περιόριζε τις μετακινήσεις στη φύση και στα στενά όρια της γειτονιάς που κατοικούσε ο εκάστοτε πολίτης, ήταν μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που λάνσαρε η κυβέρνηση έτυχε ευρείας αποδοχής από τους Έλληνες πολίτες. Οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ποδηλάτου, δικύκλου/ τρικύκλου) που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 5.000, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις 24 Αυγούστου που άνοιξε η πλατφόρμα kinoumeilektrika.gov.gr υποβάλλονται κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις την ημέρα και έχουν ήδη κατανεμηθεί περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% των διαθέσιμων πόρων σε μόλις 15 ημέρες.

Μια ελληνική startup που ξεχωρίζει στον χώρο των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι η Speen την οποία δημιούργησαν οι Ιάκωβος Δημητρίου, Νικόλας Χαραλάμπους και Σπύρος Κίτος, σχεδιάζοντας έξυπνα συστήματα πρόωσης για ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία εστιάζουν κατεξοχήν στην  καθημερινή μετακίνηση. Προς το παρόν η καινοτόμα startup έχει παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται στην αντίστοιχη γερμανική και βρετανική σε συνεργασία με κατασκευαστές ποδηλάτων.

Πολύ σύντομα η επιχείρηση κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας λαμβάνοντας από το Metavallon VC χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ, συνεργασία η οποία βοήθησε στο να αναπτύξουν τις απαιτούμενες παραγωγικές και εμπορικές  δυνατότητες ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε καταλυτικά στην ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν στο Fortune τα μέλη της Speen είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε νέο γύρο χρηματοδότησης με το λανσάρισμα της νέας γενιάς προϊόντων.

H ομάδα της Speen σχεδίασε την πρώτη γενιά συστημάτων Flow τα οποία ξεχωρίζουν για τη βέλτιστη αναλογία βάρους-αυτονομίας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ανέπαφη την ποδηλατική αισθητική, καθώς όλα τα εξαρτήματα παραπέμπουν σε ποδηλατικά αξεσουάρ. Το 2021 στοχεύει να διαθέσει τη νέα γενιά προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά καθιερώνοντας παράλληλα το ελληνικό brand στην Ευρώπη, μέσω στρατηγικών συμμαχιών με κατασκευαστές – διανομείς ποδηλάτων και παρόχων προϊόντων τεχνολογίας.

«Συνεχίζουμε στην ανάπτυξη της νέας γενιάς συστημάτων μας τα οποία σκοπεύουμε να διαθέσουμε στις αρχές του 2021. Η νέα γενιά φέρει αναβαθμίσεις που στοχεύουν στην αύξηση της ασφάλειας του αναβάτη ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική εμπειρία της μετακίνησής του. Αυτό θα γίνεται μέσω ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος συνδεσιμότητας που θα παρέχουμε στο χρήστη (την ονομάζουμε ‘Sense’)  και μέσω της αυτοματοποιημένης ηλεκτρικής υποβοήθησης που θα παρέχει το σύστημα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις κλίσεις στην ποιότητα του οδοστρώματος καθώς και στο οδηγικό στυλ του αναβάτη» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Σπύρος Κίτος, COO της Speen.

Η φιλοσοφία του ebike και το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με τη φιλοσοφία του e-bike και αν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή κατά την περίοδο της καραντίνας όπου ο κόσμος έβγαζε από τις αποθήκες τα ποδήλατα για να πραγματοποιήσει μικρές μετακινήσεις, ο Σπύρος απαντά πως η βιομηχανία των e-bikes είναι μια σχετικά πρόσφατη βιομηχανία, η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία.

Εξηγεί πως η εξοικείωση στην Ελλάδα είναι σίγουρα μικρότερη σε σχέση με την βόρεια Ευρώπη, αλλά, εν μέρει, αυτό οφείλεται και στην έλλειψη αντίστοιχων υποδομών που θα επιτρέψουν στους χρήστες να μετακινούνται με e-bike και να νιώθουν ασφαλείς.

Παρόλα αυτά, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί είναι πως η καραντίνα λειτούργησε καταλυτικά όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου και δει του e-bike. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει επιταχύνει ραγδαία τη γνωστοποίηση της τεχνολογίας αυτής στο κοινό, καθότι αποτελεί ιδανική λύση για μετακίνηση εντός αστικού περιβάλλοντος και την αποφυγή της συμφόρησης στα ΜΜΜ που επέφερε η πανδημία.

Προσθέτει δε πως το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, κάτι το οποίο μεταφράζεται και σε αύξηση της ζήτησης-πωλήσεων.

«Τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες παρέχουν σημαντικά κίνητρα στο κοινό και σίγουρα μπορούν συμβάλλουν σημαντικά στην καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας στην Ελλάδα καθώς και εν γένει στην πράσινη μετακίνηση – μην ξεχνάμε άλλωστε πως τέτοιου τύπου κίνητρα παρέχονται αρκετά χρόνια τώρα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης».

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μιλάμε, όχι για μια κίνηση πυροτέχνημα, αλλά για μια δράση που θα καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα, είναι αναγκαίο η εν λόγω πρωτοβουλία να αποτελέσει κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχεδίου το οποίο αφορά την αναδιαμόρφωση της μετακίνησης εντός πόλης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια τα επόμενα χρόνια.

Η έλλειψη ποδηλατικών δρόμων

Ο Σπύρος τονίζει πως οι ποδηλατικοί δρόμοι και συνολικά οι υποδομές απουσιάζουν αυτήν τη στιγμή από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά θεωρεί πως η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών- οι οποίες απαιτούν αναδιάρθρωση του σχεδιασμού των πόλεων- προκύπτει μέσω συνέργειας κοινού και αρμόδιων αρχών.

«Η τεχνολογία των e-bikes θεωρούμε πως έχει τη δυναμική να αλλάξει την αστική μετακίνηση. Κατά συνέπεια όσο η ζήτηση για e-bikes αναπτύσσεται, οι πόλεις και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι υποδομές των πόλεων προσαρμόζονται στις ανάγκες των πολιτών της και όχι το αντίστροφο, συνεπώς αισιοδοξούμε πως στα επόμενα έτη θα υπάρξει η αντίστοιχη κινητοποίηση» επισημαίνει.

Γιατί να πάρω ηλεκτρικό ποδήλατο;

Με το ηλεκτρικό ποδήλατο έχεις τη δυνατότητα να διανύεις μεγάλες αποστάσεις εντός πόλεων (40+ χλμ.) χωρίς απαραίτητα να κουράζεσαι ή να ιδρώνεις. Επίσης μέσω της ηλεκτρικής υποβοήθησης οι ανηφόρες μεγάλων κλίσεων παύουν να αποτελούν  εμπόδιο.

Ταυτόχρονα, διατηρεί τα πλεονεκτήματα του κλασικού ποδηλάτου όπως η ευελιξία, η άσκηση και εν γένει η ανέμελη αίσθηση που σου προσδίδει μια βόλτα με το ποδήλατο. Επιπρόσθετα, είναι μέσα μηδενικών εκπομπών ρύπων, άρα και απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.

Το κόστος για τα ηλεκτρικά ποδήλατα όπως και για τους μηχανισμούς μετατροπής ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των εκάστοτε προϊόντων – εταιρειών.  Σε ότι αφορά τους μηχανισμούς οι τιμές ξεκινούν συνήθως από τα 700 €.

Στη φωτογραφία εμφανίζονται οι ιδρυτές της Speen, Ιάκωβος Δημητρίου, Νικόλας Χαραλάμπους και Σπύρος Κίτος.