Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για Grexit

Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για Grexit

Το γερμανικό περιοδικό επιμένει παρά τις διαψεύσεις ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, το οποίο επισημαίνει ότι στη Φρανκφούρτη πραγματοποιούνται “ασκήσεις επί χάρτου” προκειμένου να εκτιμηθεί το πώς θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να παραμείνει ενωμένη η υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι παρά τις σχετικές διαψεύσεις, η ΕΚΤ ασκεί πίεση προς την Ελλάδα ώστε να επιβληθεί περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς τα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό, ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ημερησίως. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το περιοδικό, το ΔΝΤ θεωρεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας διαχειρίσιμη από τις άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup της Παρασκευής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι λύση».