Spiegel: Τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Spiegel: Τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Πρόγραμμα μέσω του ESM με αυστηρότερους όρους και ελέγχους συζητήθηκε στο Euro Working Group, όπως αποκαλύπτει το «Der Spiegel».

Αποκαλυπτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται στις συζητήσεις των ανωτέρων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια του Euro Working Group την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και στην προοπτική διάθεσης 10 δισ. ευρώ για την χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συζητήθηκε ο τρόπος στήριξης της Ελλάδας μετά τον τερματισμό της αξιολόγησης από την τρόικα και υπήρξε ευρεία συναίνεση για τη διάθεση του ποσού των 10 δισ. ευρώ για την χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), στα πλαίσια της αποκαλούμενης προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ο ESM δεν θα χρειασθεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα, καθώς θα αξιοποιηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Το Spiegel σημειώνει ότι θα γίνει χρήση του προγράμματος που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL), ενώ η αίσθηση που μεταφέρει το δημοσίευμα είναι ότι στο Euroworking Group έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για την μετα-μνημονιακή εποχή.