Spotify: Ένα βήμα πριν την «πόρτα» της Wall Street

Spotify: Ένα βήμα πριν την «πόρτα» της Wall Street
Photo:

Η Spotify ίσως έχει ήδη υποβάλλει εμπιστευτικά αίτηση για την αρχική δημόσια προσφορά της.

του Tom Huddleston Jr. 

Ο γίγαντας του streaming μουσικής, Spotify, φαίνεται ότι αποφάσισε να υλοποιήσει τα σχέδιά του και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Ύστερα από μήνες εικασιών, η Spotify φέρεται να υπέβαλλε εμπιστευτικά τα έγγραφα για την αρχική δημόσια προσφορά της στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αναφορά της Axios που παραθέτει ανώνυμες πηγές.

Το Fortune απευθύνθηκε στη Spotify, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Axios σημειώνει ότι η Spotify πρόκειται μάλλον να εισαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018 μέσω άμεσης εγγραφής και όχι μέσω του πιο παραδοσιακού τρόπου όπου οι τράπεζες του Γουόλ Στριτ βοηθούν μια εταιρεία να συγκεντρώσει επενδυτές.

Η διαδικασία που φαίνεται ότι έχει επιλέξει η Spotify θα τη βοηθήσει να εξοικονομήσει χρήματα σε underwriters, αν και η εταιρεία έχει έτσι κι αλλιώς απευθυνθεί στις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley, και Allen & Co. στα πλαίσια της διαδικασίας αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Είναι σίγουρο ότι τα σχέδια άμεσης εγγραφής της Spotify θα τραβήξουν την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ενώ μέλη των εποπτικών αρχών έχουν ήδη συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της Spotify για να συλλέξουν στοιχεία ως προς τη στρατηγική αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας.

Αν και οι άμεσες εγγραφές είναι σπάνιες – ιδιαίτερα για μια αρχική δημόσια προσφορά υψηλού προφίλ όπως αυτή της Spotify – επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφύγουν την έκδοση νέων μετοχών για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, που μειώνει τα μερίδια των τωρινών στελεχών και επενδυτών. Και όπως σημειώσαμε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, αν η Spotify επιτύχει στην άμεση εγγραφή της, τότε αυτή η εξέλιξη ίσως σηματοδοτήσει μια νέα τάση μεταξύ των τεχνολογικών startups.

Η Spotify ιδρύθηκε το 2006 και διαθέτει πλέον πάνω από 60 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή. Το νούμερο αυτό την τοποθετεί σαφώς πιο πάνω από τους ανταγωνιστές της στον χώρο του streaming μουσικής, όπως η Apple και η Amazon.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τίποτα σχετικά με τα σχέδιά της για την αρχική δημόσια προσφορά, αν και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι προτίθεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ότι η δημόσια προσφορά θα αποτιμά την αξία της υπηρεσίας στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντωμεταξύ, πρόσφατα η Spotify βρέθηκε στο στόχαστρο αγωγής ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επιβραδύνει την πορεία της προς την αρχική δημόσια προσφορά, αλλά σίγουρα περιορίζει κάπως την …εορταστική ατμόσφαιρα στη Γουόλ Στριτ για την εταιρεία.