Spotify: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την είσοδό της στην Wall Street

Spotify: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την είσοδό της στην Wall Street
epa06643600 A view of signage for Spotify at the New York Stock Exchange during the company's Initial Public Offering in New York, New York, USA, on 03 April 2018. EPA/JUSTIN LANE

Η σουηδική εταιρεία μουσικής μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη δημόσιο εγγραφή.

Το μεγάλο βήμα στην χρηματιστηριακή αγορά έκανε η υπηρεσία μουσικής, Spotify, επιλέγοντας έναν, κατά κάποιο τρόπο, ανορθόδοξο τρόπο να μπει στα “σαλόνια” της Wall Street. Σύμφωνα με τον επικεφαλής  της, Daniel Ek, η είσοδός της στο χρηματιστήριο δεν αλλάζει την ουσία ή τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας του.

Η επιλογή της απευθείας εγγραφής των μετοχών και όχι μιας έκδοσης μετοχής με αρχική τιμή είναι ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί την Spotify από τους ανταγωνιστές της. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως οι μέτοχοι και οι υπάλληλοι της εταιρείας θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους απευθείας στο κοινό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πουλήσουν τις μετοχές που διαθέτουν ή να τις μετατρέψουν σε μετρητά όποτε αυτοί θελήσουν.

Αυτός ο “εκδημοκρατισμός” της διαδικασίας IPO δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν από εταιρεία της εμβέλειας της Spotify, και αυτό είναι κάτι που την φέρνει στο προσκήνιο των εξελίξεων. Η εν λόγω διαδικασία έχει σαν στόχο να εγκαθιδρύσει την εταιρεία ως μια δύναμη που ήρθε για να μείνει, και όχι απλά έναν διάττοντα αστέρα στο χώρο του streaming, σύμφωνα με τον Ek.

Ανήμερα της εισόδο της Spotify στην Wall Street, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θέλησε να τιμήσει τις σουηδικές της ρίζες, όμως κατέληξε σε μια ασυνήθιστη γκάφα. Οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου ύψωσαν κατά λάθος την Ελβετική σημαία αντί για τη σημαία της Σουηδίας! Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να δουν το λάθος και να το διορθώσουν.

Στη συνέχεια, το Χρηματιστήριο απάντησε χιουμοριστικά ότι επρόκειτω για «μια στιγμιαία ωδή στην ουδετερότητά μας στη διαδικασία της ανακάλυψης της τιμής [της μετοχής]».

Ο CEO της Spotify εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την πορεία τόσο της εταιρείας όσο και της μετοχής της, αν και τα οικονομικά στοιχεία δε φαίνεται να συνάδουν με την άποψή του. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσιάζει μέχρι σήμερα μόνο απώλειες, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους επενδυτές. Παρά τους πάνω από 70 εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές και τους σχεδόν 160 εκατομμύρια χρήστες, οι απώλειες το 2017 αυξήθηκαν από 349 εκατ. σε 378 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση την προηγούμενη χρονιά.

Ποια είναι η Spotify

Η Spotify ξεκίνησε με τον CEO της να υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να σώσει τη μουσική από την πειρατεία και την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στη Στοκχόλμη από τον Daniel Ek και τον Martin Lorentzon. Είναι διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και μέρη της Ασίας. Πέρα από το site, υπάρχουν και οι αντίστοιχες εφαρμογές για iOS, Windows Phone και Android κινητά και tablet. Η εταιρεία, επομένως, στοχεύει κυρίως σε μια νέα γενιά χρηστών που βρίσκονται σε κίνηση και θέλουν η μουσική τους να τους ακολουθεί όπου και αν είναι.

Βασικό καινοτόμο στοιχείο της εταιρείας είναι ότι οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να ακολουθήσουν playlists ανάλογα με τη διάθεσή τους ή το στυλ μουσικής που τους αρέσει, ανάμεσα στα 30 εκατομμύρια τραγούδια που περιέχει σήμερα η πλατφόρμα. Σε αντίθεση με την κύρια ανταγωνίστριά της, την Apple Music, η Spotify δεν πληρώνει τους καλλιτέχνες μια σταθερή τιμή ανά τραγούδι ή άλμπουμ που πωλείται, αλλά διανέμει περίπου το 70% των συνολικών εσόδων στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι στη συνέχεια πληρώνουν τους καλλιτέχνες σύμφωνα με τις μεμονωμένες συμφωνίες τους.

Καθώς η εταιρεία βασίζεται στην πληρωμή που λαμβάνει από τους συνδρομητές της, τους προτρέπει μέσω διαφημίσεων να γίνουν μέλη του premium πακέτου που διαθέτει. Το πακέτο αυτό αφαιρεί τις διαφημίσεις και τους περιορισμούς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα των μουσικών αρχείων. Πακέτα για οικογένειες και μαθητές έχουν βοηθήσει στο να αυξηθεί ο αριθμός των συνδρομητών αλλά από την άλλη μείωσαν το μέσο εισόδημα ανά χρήστη. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτή η ανταλλαγή αξίζει, αφού βοήθησαν να δημιουργηθεί μια πιο στενή σχέση μεταξύ της Spotify και των πελατών της.

Σήμερα, χάρις στο μοντέλο streaming της Spotify, τα έσοδα της βιομηχανίας της ηχογραφημένης μουσικής αυξάνονται και πάλι. Η αξία της εταιρείας ανέρχεται το Μάρτιο στα 23.6 δισεκατομμύρια δολάρια, και για το 2018 η Spotify στοχεύει να αυξήσει τα έσοδά του κατά 30% και τους επί πληρωμή συνδρομητές κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτές οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν μια έντονη αλλά ανάπτυξη η οποία συνεχίζει να υπάρχει, αν και με πιο αργούς ρυθμούς.