Στ. Μπουτάρης: «Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του»

Στ. Μπουτάρης: «Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του»
Τα επόμενα βήματα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Για εξέλιξη, καινοτομία και ανανέωση, στοιχεία που θα πάνε το ελληνικό κρασί στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο και θα ενισχύσουν περεταίρω την ανταγωνιστικότητά του στη διεθνή αγορά, μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Στέλιος Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας και του κρίσιμου ρόλου του Συνδέσμου ως στρατηγικού εργαλείου συνένωσης και αντιπροσώπευσης όλου του κλάδου.

«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του. Αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή. Ως προϊόν είναι σαγηνευτικό και σε κάνει να θες να γνωρίσεις τον άνθρωπο πίσω από την ετικέτα. Δεδομένου ότι αποτελεί μέλος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, χρειάζεται ένα νέο εθνικό συμβόλαιο για την καλύτερη προώθηση της ταυτότητας του. Είναι εθνική ανάγκη η υλοποίηση του σχεδίου για το ελληνικό κρασί κάτι που συζητήσαμε σήμερα στη Βουλή» αποκάλυψε ο κ. Μπουτάρης.
Ο Σύνδεσμος απαριθμεί σήμερα 127 μέλη και ο βραχυπρόθεσμος στόχος που έχει τεθεί, είναι μέσα στην επόμενη διετία, να αυξηθούν κατά 20% και να ξεπεράσουν τα 150.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητείται η ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου οίνου

«Για να αντέξεις πρέπει να είσαι διαχρονικά επίκαιρος. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις, με μέγιστη την κλιματική αλλαγή. Χωρίς αμπέλι δεν έχουμε κρασί. Ο ελληνικός αμπελώνας αγγίζει τα 600.000 στρέμματα συνολικά. Δυστυχώς, η οινική νομοθεσία είναι αρκετά περίπλοκη και παρωχημένη και αποδεικνύεται εκτός τόπου και χρόνου. Μεταξύ των όσων συζητήσαμε με τους αρμόδιους φορείς είναι η ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου οίνου για να συλλέγουμε στατιστικά, αλλά και η αναζήτηση τρόπων για την αποτελεσματικότερη προώθηση του κρασιού στο εξωτερικό καθώς ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο εντείνεται εφόσον νέες παραγωγικές περιοχές αναδύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Στις παθογένειες που πρέπει να αλλάξουν έρχονται να προστεθούν ο κατακερματισμένος σε πολλούς και μικρούς κλήρους αμπελώνας, αλλά και η απουσία ενός μοντέλου αυτοχρηματοδότησης όπως γίνεται σε αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα αμπελοοινικές χώρες, όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία.

«Απαιτείται συλλογική δράση και αντιμετώπιση, γι’ αυτό και από την πλευρά μας ως Σύνδεσμος εγκαινιάζουμε ένα κανάλι επικοινωνίας και ενημέρωσης, καθώς ο κλάδος μπορεί να είναι μικρός σε μέγεθος, είναι μεγάλος όμως σε αξία. Συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» τόνισε απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτό κάλεσμα για την ενεργοποίηση της ομάδας εργασίας του ΥΠΑΝ, προκειμένου να υπάρχει ενιαία και δυνατότερη φωνή για το ελληνικό κρασί.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ανακοίνωση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την προστασία και ανάδειξη του αρχείων του συνδέσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: