Στα 1,7 τρισ. δολάρια φαίνεται να «κλειδώνει» η αποτίμηση της Saudi Aramco

Στα 1,7 τρισ. δολάρια φαίνεται να «κλειδώνει» η αποτίμηση της Saudi Aramco
Ο πετρελαϊκός κολοσσός αναμένεται να πέσει χαμηλότερα από τα 2 τρισ. δολάρια που επιθυμούσε ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

των Matthew Martin και Javier Blas

Η Saudi Aramco έθεσε έναν στόχο αποτίμησης αξίας για την αρχική δημόσια προφορά της που είναι πολύ κατώτερος του στόχου του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, το μέγεθος της πώλησης θα είναι περιορισμένο, αφότου η σαουδαραβική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τη συμφωνία σε μια αποκλειστικά σαουδαραβική υπόθεση.

Η αρχική δημόσια προσφορά θα βασιστεί σε τοπικούς επενδυτές, αφού οι περισσότεροι διεθνείς μάνατζερ χρήματος δίστασαν, ακόμα και με τη μειωμένη τιμή-στόχο. Η συμφωνία δεν θα προωθηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ιαπωνία, και τη Δευτέρα κάποιοι τραπεζίτες είπαν ότι εκδηλώσεις για επενδυτές στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακυρώθηκαν.

Η Aramco θα πουλήσει σχεδόν το 1,5% των μετοχών της στο τοπικό χρηματιστήριο – σχεδόν το μισό του όγκου των μετοχών που είχε εκτιμηθεί αρχικά – και θα αναζητήσει αποτίμηση αξίας μεταξύ 1,6 και 1,71 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι σαουδαραβικές αρχές χαλάρωσαν τα όρια δανεισμού για να εξασφαλίσουν επαρκή τοπική ζήτηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία πωλήσεων μετοχών.

«Αν και η νέα αποτίμηση σημαίνει ότι η Aramco θα προσπεράσει την Apple Inc. ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, και με διαφορά, τα σχέδια απέχουν αρκετά από τους αρχικούς στόχους του Πρίγκιπα Mohammed που ήταν η συγκέντρωση έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επενδυτικό ταμείο του βασιλείου.

Αν η τιμή μείνει χαμηλά, η προσφορά δεν θα πετύχει ρεκόρ καθώς θα βρίσκεται κάτω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε η Albaba Group Holding Ltd. το 2014.

Ο CEO της εταιρείας, Amin Nasser, ξεκίνησε την τελική φάση της αρχικής δημόσιας προσφοράς κάνοντας μια παρουσίαση σε εκατοντάδες μάνατζερ τοπικών επενδυτικών fund. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Saudi Aramco» είπε ο Nasser. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετάβασή μας στο προφίλ μιας εισηγμένης εταιρείας».

Καθώς η προσφερόμενη τιμή τοποθετεί τη μέγιστη αποτίμηση αξίας της Aramco στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα υπάρχει λογικά χώρος ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα και οι επενδυτές – ή τουλάχιστον αυτό είπε ένας τοπικός επενδυτής. Η Aramco θα μάθει να βασίζεται έντονα σε τοπικούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, για να κάνει τη δουλειά της.

Οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, κάποια μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί στην επιδρομή των αρχών στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, στα πλαίσια επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς, αναμένεται να συνεισφέρουν αρκετά στην αρχική δημόσια προσφορά.

Πηγή: Bloomberg