Στα 18,1 τρισεκατομμύρια το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους

Στα 18,1 τρισεκατομμύρια το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους

Αυξημένο κατά περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι το νέο ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Αυξημένο κατά περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σε σχέση με το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2014, είναι το νέο ανώτατο όριο χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη. Το «ταβάνι» το αμερικανικού χρέους διαμορφώνεται πλέον στα 18,113 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κίνηση αυτή είναι σύμφωνα με τους αναλυτές ενδεικτική της έκτασης του δανεισμού στον οποίο προχώρησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας.
Το ανώτατο όριο του χρέους αποτελεί στις ΗΠΑ πρόσφορο έδαφος για πολιτικά παιχνίδια, όμως η ανακοίνωσή του αυτή τη φορά καταδεικνύει πως το δημόσιο χρέος της χώρας έχει «χτυπήσει» κόκκινο, την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανάγκη για περαιτέρω δανεισμό.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, έχει αρχίσει μάλιστα να χρησιμοποιεί ήδη μια σειρά νομικών λογιστικών κινήσεων που θα του επιρέψουν να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της χώρας εγκαίρως και στο ακέραιο, χωρίς να παραβιάζεται το νέο ανώτατο όριο.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο χρόνο μπορεί να αγοράσει το αμερικανικό Δημόσιο, μέχρι οι νομοθέτες να ψηφίσουν αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους ή να εγκρίνουν μία ακόμη πολύμηνη αναστολή.