Στα 19,65 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως – Πάνω από 725.000 οι νεκροί

Στα 19,65 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως – Πάνω από 725.000 οι νεκροί
(FILES) In this file photo a National Guard member speaks to a person in a car waiting for a COVID-19 test at a walk-in and drive-through coronavirus testing site in Miami Beach, Florida on July 22, 2020. - Florida recorded 216 coronavirus deaths on Wednesday, setting another record as one of the pandemic hot spots in the US. The new toll shattered a record set just on July 28, 2020 with 186 fatalities, and the overall death toll from the pandemic in Florida is now 6,333, the state health department said. The number of new cases of COVID-19 reported July 29, 2020 was 9,446, down slightly from the daily total of around 10,000 that has been the norm for weeks. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP) Photo: AFP

«Καλπάζει» η πανδημία. Άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε πάνω από 210 χώρες και περιοχές.

Πάνω από 19,65 εκατομμύρια είναι πλέον οι άνθρωποι που έχουν αναφερθεί ως κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, και 725.334 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πάνω από 210 χώρες και περιοχές από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Πάνω από 54.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ- στα 5,01 εκατ. το σύνολο

Άλλοι 982 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν άλλα 54.203 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των πολιτειακών αρχών.

Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο έφθασε έτσι τους 162.105 νεκρούς επί συνόλου 5,01 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Οι νεκροί στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους 100.000

O απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Με 100.477 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 (+905 σε 24 ώρες) και 3.012.412 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+49.970), η γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει αυτή που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα δύο τραγικά αυτά ορόσημα ξεπεράστηκαν την ώρα που η εξάπλωση συνεχίζεται, καθώς οι περισσότερες πόλεις της Βραζιλίας ανοίγουν ξανά τα καταστήματα και τα εστιατόρια ενώ η κορύφωση δεν έχει καν έρθει ακόμη.

Η Βραζιλία, αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από αυτήν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου. Πέρασαν τρεις μήνες προτού οι νεκροί να φθάσουν τους 50.000. Αλλά μόλις 50 ημέρες αργότερα, οι θάνατοι διπλασιάστηκαν.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας — κατ’ αυτόν, η COVID-19 είναι απλά μια «γριπούλα» — και έδωσε μάχες εναντίον των περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, πολλοί Βραζιλιάνοι αντιμετώπισαν τους αριθμούς αυτούς με αδιαφορία, με ένα ανασήκωμα των ώμων.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας.

Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπολσονάρου χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.

Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο Μπολσονάρου διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.

Το όριο των 10.000 νεκρών ξεπέρασε η Χιλή

Η Χιλή πέρασε το όριο των 10.000 νεκρών από τον νέο κορωνοϊό, πέντε μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 53 νέοι θάνατοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέλθει σε 10.011. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι αρχές κατέγραψαν 2.201 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε περισσότερες από 370.000, δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Όμως, ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό ανέρχεται σε 13.426, εάν συμπεριληφθούν οι ύποπτοι θάνατοι, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πάνω από 52.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 695 θανάτους ασθενών και 6.495 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 52.006 νεκρούς επί συνόλου 475.902 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Η μεξικανική κυβέρνηση ωστόσο αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Στους 8.976 οι νεκροί στον Καναδά

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι έξι θάνατοι, ενώ επιβεβαιώθηκαν 236 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε έτσι τους 8.976 νεκρούς επί συνόλου 119.221 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, πάνω από το 90% των ανθρώπων που απεβίωσαν ήταν πάνω από 60 ετών.

Πάνω από 103.500 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης διαγνώστηκε στον Καναδά την 15η Ιανουαρίου. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στις επαρχίες Κεμπέκ (60.367) και Οντάριο (39.967). Έχουν υποβληθεί σε τεστ πάνω από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά.

Την 29η Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωνε πως η χώρα μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Μολαταύτα, ο Καναδάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, διαβεβαίωνε.

Τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 23 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων τα 15 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και διαγνώστηκαν όλα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται άνθρωποι μολυσμένοι από τον νέο κορωνοϊό μεταξύ ταξιδιωτών αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση. 45 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 817 ασθενείς, οι 43 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το Χονγκ Κονγκ ανέφερε επίσης 72 νέα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία COVID-19, από τα οποία, τα 63 μεταδόθηκαν τοπικά, με τις αρχές να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης των κρουσμάτων, από τον περασμένο μήνα.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στο Χονγκ Κονγκ από τον Ιανουάριο, ενώ 51 από αυτούς έχουν πεθάνει.

Κατά το περασμένο 24ωρο είχαν αναφερθεί 69 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19.

167 νέα κρούσματα στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 167 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει πλέον τους 95.314.

Ο αριθμός των περιπτώσεων μόλυνσης παρέμεινε κάτω από τις 200 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Τα κρούσματα άρχισαν να ξεπερνούν τα 200 ημερησίως την 23η Απριλίου, προτού φθάσουν στην κορύφωσή τους, τα 1.774, την 19η Ιουνίου.

Άλλοι 21 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 4.992 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, 1.119 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ασθενών που ανέρρωσαν να φθάνει τους 51.672, κατά την ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό εάν δεν έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, μέτρο πάντως από το οποίο εξαίρεσαν τους τουρίστες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις στα αεροδρόμια στο Σαρμ ελ Σέιχ, στη Χουργκάντα, στην Τάμπα και στη Μάρσα Άλαμ.

16 νέοι θάνατοι και 1.172 νέα κρούσματα στην Τουρκία

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 16 θάνατοι και 1.172 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία έφθασε έτσι τους 5.829 νεκρούς επί συνόλου 239.622 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Ακόμη 1.082 ασθενείς ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που κρίνεται ότι ιάθηκαν να ανέρχεται σε 222.656, διευκρίνισε ο Κότζα μέσω Twitter.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διενεργήθηκαν 63.842 τεστ, με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 5.202.370, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας.

Το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν πνευμονία μεταξύ όσων προσβάλλονται ανέρχεται σε 8,1%, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία είναι 587, κατά τον Κότζα.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ανακοινώθηκε στην Τουρκία την 11η Μαρτίου.

Πάνω από 10.000 οι νεκροί στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών, ενημέρωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Η Νότια Αφρική καταγράφει ως εδώ 553.188 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πάνω από τα μισά που έχουν ανακοινωθεί επίσημα στο σύνολο της ηπείρου. Η χώρα βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ζουέλι Εμκίζε, 301 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. «Περάσαμε το όριο των 10.000 νεκρών, με 10.210 θανάτους συνολικά», διευκρίνισε.

Οι μισοί και πλέον από τους νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν το Σάββατο διαπιστώθηκαν στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ (νοτιοανατολικά), τόνισε ο ίδιος.

«Η κορύφωση» της πανδημίας «έχει έρθει, είναι εδώ όπου βρισκόμαστε», εκτίμησε ο υπουργός Υγείας χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην επαρχία αυτή.

Στους 1.289 οι νεκροί στη Δομινικανή Δημοκρατία

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 30 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 1.069 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε έτσι τους 1.289 νεκρούς επί συνόλου 78.778 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Περίπου 40.000 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν.

Από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, 6.702 εισήχθησαν σε νοσοκομεία και οι 317 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σε 28.249 συστήθηκε να μείνουν σε απομόνωση στα σπίτια τους, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Ένας νέος θάνατος και 555 κρούσματα στη Γερμανία

Άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν άλλα 555 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει ως εδώ τους 9.196 νεκρούς επί συνόλου 215.891 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πάνω από 887.000 τα κρούσματα στη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε 5.189 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας το σύνολό τους στη χώρα σε 887.536 –ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Η αρμόδια υπηρεσία της Ρωσίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 14.931.

Στα 1.893 τα νέα κρούσματα στην Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε 1.893 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 125.396, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ομάδας δράσης της χώρας για την COVID-19.

Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 65, φθάνοντας συνολικά τους 5.723 νεκρούς.

Πηγή: huffingtonpost.gr