Στα 2 δισ. ευρώ ανεβαίνει το πακέτο στήριξης για το ενεργειακό κόστος

Στα 2 δισ. ευρώ ανεβαίνει το πακέτο στήριξης για το ενεργειακό κόστος
Στόχος η απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Δέσμευση για συνεχή στήριξη όσο μαίνεται η κρίση.

Προ των πυλών είναι νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών απέναντι στο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κι ενώ έπονται ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 5%.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που συνεπάγεται συνολική ελάφρυνση 350 εκατ. ευρώ για περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους που θα δουν από εφέτος ακόμη μεγαλύτερη μείωση του φόρου, αναμένεται νέο πακέτο στήριξης απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις του κόστους ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει εξάλλου δεσμευτεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου οι τιμές παρέμειναν στα ύψη, με τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος να διαμορφώνεται στα 227,30 ευρώ/MWh, οριακά χαμηλότερα από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 2021, στα 235,38 ευρώ/MWh. Η κατάσταση αξιολογείται σε μηνιαία βάση προκειμένου να προσαρμόζονται τα μέτρα. Μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλλε το νέο «πακέτο» μέτρων σε συνέχεια των 395 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Εκτιμάται περί τα 300 εκατ. ευρώ κι έρχεται να προστεθεί σε κονδύλια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για το σκοπό αυτό μέχρι τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «η Ελλάδα ήταν από τις δύο πρώτες χώρες που πήρε μέτρα στήριξης και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε το ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης… Έχουν δοθεί μέχρι τον Ιανουάριο 1,7 δισ. επιπλέον και μέχρι τον Φεβρουάριο θα φτάσουν στα δύο δισ….». ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Πρακτικά, για τον Φεβρουάριο, λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής, η επιδότηση θα είναι ανάλογη. Έτσι για τις πρώτες  150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα εκτιμάται ότι η στήριξη θα είναι στο επίπεδο των 150 ευρώ/MWh, ενώ για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh η επιδότηση θα είναι περίπου 110 ευρώ/MWh. Επίσης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα κυμαίνεται στα 170 ευρώ/MWh. Στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα αναμένεται η επιδότηση για το φυσικό αέριο.

Στήριξη προβλέπεται και για τα επαγγελματικά τιμολόγια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανιών και αγροτών. Τον Ιανουάριο στηρίχθηκαν πάνω από 150.000 νοικοκυρά και 130.000 επιχειρήσεις ενώ ειδικά οι αγρότες στηρίχθηκαν με 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί αναδρομικά το 80% της επιβάρυνσης.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κόστους διαβίωσης παραμένει πρόβλημα για μεγάλη μερίδα πολιτών μπροστά στο μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15 Φεβρουαρίου, αναμένονται ανακοινώσεις από την Ελλ.Στατ. για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, με τις προβλέψεις να αναφέρουν σταθεροποίησή του στην περιοχή του 5%, μετά την αύξηση στο 5,1% τον Δεκέμβριο.