Στα 200 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από ενδεχόμενο Grexit

Στα 200 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από ενδεχόμενο Grexit

«Έχει ξοδευτεί πολύς χρόνος σε αντιπαραγωγικές αντεγκλήσεις και κωλυσιεργία και από τις δύο πλευρές».

Ανάλυση της Exotix, η οποία αναφέρεται στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, κοστολογεί τις ζημίες από ενδεχόμενο Grexit στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το κόστος για την Ευρώπη από ένα Grexit θα ήταν σημαντικό, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Έχει ξοδευτεί πολύς χρόνος και σημαντική καλή θέληση σε αντιπαραγωγικές αντεγκλήσεις και κωλυσιεργία και από τις δύο πλευρές».

«Η αβεβαιότητα σχετικά με την μελλοντική κατεύθυνση της Ελλάδας έχει προκαλέσει φυγή καταθέσεων, ενώ έχουν επίσης επιδεινωθεί οι δημοσιονομικές επιδόσεις. Η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς τα ταμειακά αποθέματά της έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Αυτό έχει αυξήσει τους φόβους για επικείμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της και εν τέλει, έξοδο από την ευρωζώνη», επισημαίνει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

«Οι αυξημένες ανησυχίες για την Ελλάδα έχουν προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και των GDP warrants. Η μέση τιμή του GGB strip έχει υποχωρήσει 17% από τις εκλογές και μετά, ενώ τα GDP warrants έχουν υποχωρήσει 33%. Από το ζενίθ του Αυγούστου 2014, τα δύο assets διαμορφώνονται χαμηλότερα 33% και 64% αντιστοίχως».

Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές τελικά θα έλθουν σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί ακόμη. Η πραγματική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και ένα νέο μελλοντικό πλαίσιο, πιθανώς θα επιτευχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο».