Στα 264 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και δύο θάνατοι

Στα 264 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και δύο θάνατοι
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε 8381 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας μετά τα 264 νέα που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΕΟΔΥ. Στους 240 οι νεκροί.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (22/08) 264 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα 29 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 240 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 264 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα.

Από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

– 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου χώρας.

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 91 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 στην Π.Ε. Αχαϊας

– 5 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

– 1 από Π.Ε. Έβρου

– 1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 5 στην Π.Ε. Ημαθίας

– 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 στην Π.Ε. Καβάλας

– 10 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 4 στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

– 5 στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 στην Π.Ε. Κορίνθου

– 11 στην Π.Ε. Κυκλάδων

– 3 στην Π.Ε. Λάρισας

– 2 στην Π.Ε. Λέσβου

– 7 στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 στην Π.Ε. Ξάνθης

– 3 στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 στην Π.Ε. Σερρών

– 1 στην Π.Ε. Τρικάλων

– 3 στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 στην Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 στην Π.Ε. Χανίων

Σήμερα 31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, στο ίδιο διάστημα δύο ασθενείς με Covid-19 έχασαν την ζωή τους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 240 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Πριν την ανακοίνωση των σημερινών αποτελεσμάτων, ο Σύψας επισήμανε ότι καταγράφηκε υπέρβαση της μονάδας στον δείκτη για τον κορωνοϊό R0, η οποία υπολογίζεται ότι σημειώθηκε περί τις 20 Ιουλίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων – που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη

«Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα», προειδοποιούσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος στο γεγονός των 200-250 κρουσμάτων που διαπιστώνονται τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα.

«Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα […] δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν 10.000 – 15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.