Στα 26,5 δισ. δολάρια έκλεισε η πρώτη μέρα της Spotify στο Χρηματιστήριο

Στα 26,5 δισ. δολάρια έκλεισε η πρώτη μέρα της Spotify στο Χρηματιστήριο
epa06643090 A giant sign of digital media streaming service 'Spotify' decorates the front of the New York Stock Exchange (NYSE) before the company's Initial Public Offering (IPO) in New York, New York, USA, 03 April 2018. EPA/JUSTIN LANE

Καλά τα νέα για την εταιρεία, μετά τα πρώτα της βήματα στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη.

 

Σε μια από τις πλέον αναμενόμενες δημόσιες εγγραφές των τελευταίων ετών, η Spotify έκλεισε την πρώτη της μέρα στην Wall Street την Τρίτη με αύξηση της μετοχής της κατά 12,8% σε σύγκριση με την τιμή ανοίγματος, φτάνοντας τη συνολική της κεφαλαιοποίηση στα 26,5 δισ. δολάρια.

Η μουσική υπηρεσία streaming έφτασε σε αυτό το πολύ μεγάλο ποσό παρότι δεν ακολούθησε την παραδοσιακή μορφή δημόσιας εγγραφής, αλλά εισήλθε στην αγορά μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Η μέθοδος αυτή θεωρείται φτηνότερη από την κλασική, στην οποία οι μετοχές πωλούνται απευθείας στο κοινό χωρίς μεσολαβητή. Όσοι επενδυτές ή και εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν στην κατοχή του μετοχές μπορούν να τις κρατήσουν ή να τις πουλήσουν εκείνοι.

Στα μέσα πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης, η μετοχή της Spotify βρισκόταν στα 165,90 δολάρια, ενώ τελικά έκλεισε χαμηλότερα, στα 149,01 δολάρια.

Σε ανοιχτή του επιστολή τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Spotify, Ντάνιελ Εκ, έγραψε σε μπλογκ ότι η μέθοδος της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο δεν προβλέπει την άντληση επιπλέον κεφαλαίων και σημείωσε ότι εργαζόμενοι και επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους μετοχές είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι νομίζουν καλύτερο. «Παρότι από αύριο κάνουμε το πρώτο μας μεγάλο βήμα, αυτό δεν το ποιοι είμαστε και με ποιον τρόπο λειτουργούμε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Απευθείας εγγραφές είχαν γίνει και στο παρελθόν στο χρηματιστήριο, αλλά κυρίως από μικρότερες εταιρείες. Η Spotify είναι η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ με αυτόν τον τρόπο την είσοδό της στην Wall Street.