Στα 3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του πρώτου lockdown στο λιανεμπόριο

Στα 3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του πρώτου lockdown στο λιανεμπόριο
Κόσμος φορώντας προστατευτική μάσκα και γάντια ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρνητικό το πρόσημο της επανεκκίνησης - Απώλειες 2,4 δισ. στο β’ τρίμηνο προστέθηκε στη ζημιά του Μαρτίου - Συνεχίστηκε η αιμοραγία τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Βουτιά 70% για κοσμηματοπωλεία και 56% για καταστήματα καλλυντικών στο β’ τρίμηνο - Ενισχυμένα τα e-shops.

Καθώς η υγειονομική κρίση πιέζει τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και συντηρεί την αβεβαιότητα για τον χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το δεύτερο lockdown, μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του πρώτου «κλειδώματος» δικαιολογούν τις ανησυχίες των επιχειρηματιών που περιμένουν εναγωνίως την εορταστική περίοδο για να μειώσουν τη ζημιά, που υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια στο σύνολο της αγοράς.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη βουτιά στις πωλήσεις καταστημάτων ένδυσης αλλά και ρολογιών, κοσμημάτων και καλλυντικών από φυσικά καταστήματα, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των πωλήσεων στα e-shops σε όλο το φάσμα της αγοράς του λιανεμπορίου κατά το β’ τρίμηνο – ενώ η επανεκκίνηση μετά το πρώτο lockdown, έφερε ραγδαία ανάπτυξη εργασιών για επιχειρήσεις φαρμακευτικών ειδών και ειδών ανακαίνισης όπως σιδηρικά, χρώματα και τζάμια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με  τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών στο β’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 10,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την περίοδο που περιλαμβάνει τον δεύτερο μήνα του lockdown, τον Απρίλιο και την περίοδο της σταδιακής επανεκκίνησης του λιανεμπορίου από τον Μάϊο. Σ’ αυτό το διάστημα η πτώση ανέρχεται σε 17,8% ή 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019 (13,1 δισ. ευρώ). Αν συνυπολογιστούν οι απώλειες, περίπου μισού δισ. ευρώ, από τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε το lockdown, οι συνολικές απώλειες στο τετράμηνο αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γίνεται επίσης  σαφές ότι η αιμορραγία των επιχειρήσεων συνεχίστηκε και μετά την επανεκκίνηση.

Υπάρχουν ωστόσο και δραστηριότητες που εμφανίζουν ανάπτυξη, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, με αύξηση 17%, καθώς και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 4,2%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 69,2% και τα καταστήματα καλλυντικών, με μείωση 55,8%.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, διαπιστώνεται ότι τον Αύγουστο ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 και μείωση 13,9% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 που είχε ανέλθει σε 2,7 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι κυρίως η πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων, πλην αυτοκινήτων (πρόκειται για τον κωδικό 4519 που αναφέρεται σε οχήματα για κάμπινγκ, τροχόσπιτα, τζιπ κ.α.), με αύξηση 33,2%. Επίσης τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού εμφάνισαν αύξηση 29,5%. Από την άλλη μεριά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο είναι το λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 50,6% αλλά και το λιανικό εμπόριο καλλυντικών σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 46,4%.

Ανακαινίσεις και πρωτόκολλα

Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του προσωρινού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, από τις 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους τον Αύγουστο είναι τα φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 23,3% και το λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 5,6%. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να συνδεθούν με την περίοδο επανεκκίνησης του τουρισμού, μετά το πρώτο lockdown και με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ανακαινίσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την άλλη μεριά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είναι οι πωλήσεις στα καταστήματα ένδυσης, με μείωση 36,2% και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 18,6%.