Στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο

Στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο
Η εστίαση στην online δραστηριότητα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, ανέφερε ο Jan Karas, Acting CEO του ΟΠΑΠ.

Στα 35,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο 2020 του ΟΠΑΠ, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, που δημοσιοποίησε τις ενοποιημένες οικονομικές επιδόσεις της, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) για την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2020.

Ανακοίνωσε επίσης:

– Ενισχυμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση (+1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) μέχρι πριν την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου. Ο εν λόγω περιορισμός από τις 14 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού, οδήγησε σε μειωμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών 1ου τριμήνου κατά 17,1% στα 328,3εκ.ευρώ.

– Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 20,5% στα 122,3εκ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2019: 153,9εκ.) ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μέχρι και την 13η Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα.

– Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 23,6% στα 86,4εκ.ευρώ (α’ τρίμηνο 2019: 113,0εκ.)

– Λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2020 στα 57,7εκ.ευρώ μειωμένα κατά 6,9% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα σημαντικών ενεργειών εξοικονόμησης κόστους.

– Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 555,6εκ. ευρώ και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,4x.

– Πρόταση προς την επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 Ιουνίου για διανομή μερίσματος χρήσης 2019 0,30 ευρώ ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.

– Ισχυρή απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

– Σταδιακά σημάδια ανάκαμψης κατόπιν της μερική άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου. Επανέναρξη δημοφιλών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και επαναλειτουργία των καταστημάτων PLAY στις 8 Ιουνίου.

Δήλωση του κυρίου Jan Karas, Acting CEO του ΟΠΑΠ για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των ΠΠ παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου. Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του Ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίαση μας στην online δραστηριότητα και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης, βελτιώνοντας παράλληλα το διαδικτυακό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%.

Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το δίκτυό μας, τόσο για την άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς σημειώθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό επαναλειτουργίας 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι η σκληρή δουλειά, το θετικό πνεύμα και η δέσμευση των πρακτόρων και των εργαζομένων μας, θα δώσουν ξανά ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ».