Στα 381 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα

Στα 381 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του δημοσίου.

Στα 381 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα που εξασφάλισε για το δημόσιο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέσω του διαγωνισμού για το ψηφιακό μέρισμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός, ο οποίος και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά, κατακυρώθηκε για 15 χρόνια στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz. Το συνολικό καταβληθέν τίμημα, που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το ελληνικό δημόσιο, ανέρχεται σε 381.114.000 ευρώ.

Ειδικότερα, Cosmote θα καταβάλει 134,7 εκατ. ευρώ, η Vodafone 124.5 εκατ. ευρώ και η Wind 121 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες μέσα στο επόμενο 10ημερο θα πρέπει να ενημερώσουν την ΕΕΤΤ για τον τρόπο εξόφλησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν είτε εφάπαξ είτε τμηματικά. Στη συνέχεια η ΕΕΤΤ θα το μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώνεται ένα έργο που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2013 για την διάθεση του ψηφιακού μερίσματος με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, προκειμένου να απελευθερωθεί το φάσμα προς χρήση από τις εταιρείες, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Το δικαίωμα χρήσης στις συγκεκριμένες φασματικές ζώνες, των 800 και 2600 MHz, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών για δίκτυα 4ης γενιάς που θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες πρόσβασης περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων και θα συμβάλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο διαγωνισμό δικαιωμάτων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που έχει γίνει στην Ελλάδα.

«Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε με τον σαφέστερο τρόπο η πρόθεση για σημαντικές επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αποδείχθηκε και με τη σημερινή μεγάλη διεθνή επιτυχία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα” αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Και καταλήγει “Αν συνεχίσουμε με σταθερότητα, πείσμα και δουλειά η Ελλάδα θα μπει σε φάση γρήγορης ανάπτυξης”.