Στα άδυτα της αντικαρκινικής έρευνας μπαίνει η Pfizer με μια κολοσσιαία συμφωνία

Στα άδυτα της αντικαρκινικής έρευνας μπαίνει η Pfizer με μια κολοσσιαία συμφωνία
Photo:
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε συμφωνία με την Array BioPharma, η οποία έχει κάνει άλματα στην ανακάλυψη φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Pfizer μπαίνει στα βαθιά όσον αφορά την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, με μια συμφωνία ύψους περίπου 11,4 δισ. δολαρίων με την Array BioPharma, μια εταιρεία παρασκευής φαρμάκων που έχει δει την αξία των μετοχών της να αυξάνονται σημαντικά αφότου ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες νωρίτερα φέτος την άνοιξη.

Η Pfizer δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πληρώσει 84 δολάρια τη μετοχή σε μετρητά για την Array, της οποίας το portfolio των προϊόντων περιλαμβάνει μια συνδυαστική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος σε προχωρημένο στάδιο, που πλέον ελέγχεται αν είναι εξίσου αποτελεσματική και σε άλλα είδη καρκίνων.

Η Pfizer, που κατασκευάζει το φάρμακο Ibrance για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, και το φάρμακο Eliquis για την αραίωση του αίματος, δήλωσε ότι τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει τη συμφωνία. Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με χρέος και μετρητά, και αναμένεται η συναλλαγή να προσθέσει στα έσοδα ανά μετοχή ξεκινώντας από το 2022.

Η Pfizer, αν και η μεγαλύτερη αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σε έσοδα, έχει αρκετές εγκρίσεις φαρμάκων στις ΗΠΑ ή και αλλού μέχρι τώρα φέτος, είδε ένα πολυαναμενόμενο φάρμακο κατά του πόνου να αποτυγχάνει σε τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, κάτι που έθεσε σε αμφιβολία το μέλλον του φαρμάκου.