Στα ακίνητα των πόλεων το βάρος του φόρου ακινήτων

Στα ακίνητα των πόλεων το βάρος του φόρου ακινήτων

Σημαντικές φορολογικές ανατροπές για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ. 

Το βάρος του ενιαίου φόρου ακινήτων μεταφέρεται στους φορολογούμενους που διαθέτουν αστικά ακίνητα των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ μεταφέρεται το βάρος του ενιαίου φόρου. Επίσης διπλή θα είναι η επιβάρυνση για όσους διαθέτουν κτίσματα και οικόπεδα. Από την άλλη περιορίζονται οι υποχρεώσεις για τις μικρότερες ιδιοκτησίες.

Κατά την παρουσίαση στους βουλευτές του νέου σχεδίου, τονίσθηκε ότι οι μόνοι που θα πληρώσουν περισσότερα από φέτος είναι αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αστικά οικόπεδα. Την ίδια στιγμή, όλοι οι αγρότες αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο χωρίς να προβλέπονται διαφοροποιήσεις στη φορολογία των αγροτεμαχίων, ανάλογα με την καλλιέργειά τους.

Συγκεκριμένα οι έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα από ό,τι το 2013. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ανέρχονται στο 5% του συνόλου των φορολογουμένων (περίπου 400.000) και θα πληρώσουν δύο φόρους. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο (πρώην Φόρος Ακίνητης Περιουσίας). Μάλιστα, για τον συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν το 2014 περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων (κατοικιών και εντός σχεδίου οικοπέδων). Tο αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τις 200.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής ανέρχεται σε 0,1 για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας 300.001- 400.000 ευρώ. Οι 300.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, οπότε θα φορολογηθούν οι υπόλοιπες 100.000 ευρώ με συντελεστή 0,1. Ο ανώτατος συντελεστής ανέρχεται στο 1% για ακίνητα περιουσίας άνω των 800.000 ευρώ. Οι συντελεστές των νομικών προσώπων μειώνονται κατά 50%.

Διαβάστε το σχέδιο για τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Η κυβέρνηση κατάλεξε στο νέο φορολογικό σύστημα των ακινήτων υπό την πίεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που σε σχέση με το προηγούμενο ελαφρύνει τους αγρότες και επιβαρύνει την αστική και «μεγάλη» ακίνητη περιουσία. Η τρόικα φέρεται να δέχεται το νέο σχέδιο αλλά ζητάει και ισοδύναμα μέτρα για «τρύπα» ύψους 250 εκατ. ευρώ που δημιουργείται από τις αλλαγές.

Από το νέο σχέδιο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ. Για να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό, θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων ύψους 3,24 δισ. ευρώ. Και αυτό, διότι εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων.

Παρά το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει, στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου, το οποίο δεν διέπεται από καμία αναλογικότητα, τιμωρώντας τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς τους φορολογεί με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Τα 2 δισ. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τα αυθαίρετα σε δύο χρόνια