Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση για τα ΑΕΙ

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση για τα ΑΕΙ

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Τροπολογία τη τελευταία στιγμή πέρασε η κυβέρνηση για να «σώσει» το εξάμηνο.

Μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πολυτεχνείου με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, παρά τις τελευταίες ενέργειες του κ. Αρβανιτόπουλου, θεωρούν μετέωρες τις προτάσεις του και αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργία τους έως την Τρίτη (13η εβδομάδα), ενώ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00 μαζί με σωματεία από το χώρο της Υγείας.

Την ίδα ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, κανένα από τα αντισυνταγματικά μέτρα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και απαξιώνουν τη λειτουργία τους». Επισημαίνει επίσης, ότι η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων είναι ένα μέτρο καταστροφικό για τα πανεπιστήμια και την κοινωνία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τις κλειστές σχολές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας καταγγέλλει ότι είναι η μειοψηφία που κρατά σε ομηρία τους φοιτητές, διαμηνύει εκ νέου ότι διάλογος με κλειστά Ιδρύματα δεν μπορεί να γίνει και επαναφέρει το επιχείρημα του χαμένου εξαμήνου, παρά την ψήφιση της τροπολογίας για τις δύο εξεταστικές. Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά: «μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη Γενική Συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής» και τόνισε ότι «το ΕΚΠΑ παραμένει παρανόμως κλειστό».

Στην προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να αμφισβητήσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων απάντησε η απεργιακή επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας: «Αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει, περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας».

Πάντως, γεγονός είναι ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του, χθες, Πέμπτη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Διαβάστε ακόμη: Από που θα προέλθουν οι 11.000 απολύσεις για το 2014

Τροπολογία για την «διάσωση του εξαμήνου»
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.
Με δεδομένο ότι στις τροπολογίες δεν γίνεται ξεχωριστή επί των άρθρων συζήτηση (στη συγκεκριμένη τροπολογία, έντεκα διαφορετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονταν σε ένα άρθρο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν «παρών» στηρίζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία, ενώ αρνητικές ψήφους έδωσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

H τροπολογία πάντως προκάλεσε αντιδράσεις, με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές -και όχι μόνο- να καταγγέλλουν ότι καταργείται η ακαδημαϊκή διαδικασία και τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα.

Για τους περισσότερους ομιλητές, η ρύθμιση για την εξεταστική, συνδέεται με την απόπειρα «διάσωσης του εξαμήνου» κατόπιν της εμπλοκής που δημιουργήθηκε με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ.