Στα «χαρακώματα» ΕΕ-Βρετανία για το μέλλον του City μετά το Brexit

Στα «χαρακώματα» ΕΕ-Βρετανία για το μέλλον του City μετά το Brexit

Σημαντική η απόκλιση στις θέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για την πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προσφέρει στις εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στη Βρετανία περιορισμένη μόνο πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά μετά το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει να εργάζεται προς μια συμφωνία για τη Βρετανία παρόμοια με την εμπορική της συμφωνία με τον Καναδά, αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι προτάσεις αυτές θα δώσουν περιορισμένη δυνατότητα στις εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου, περιλαμβανομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το Bloomberg ανέφερε ότι η όποια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις υπηρεσίες αλλά με αυστηρούς περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται σήμερα να μεταφέρει στις Βρυξέλλες το μήνυμα πως η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τη σκληρή της θέση για το Σίτι του Λονδίνου και να επιτρέψει στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας να είναι μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας για την εποχή μετά το Brexit.

Ο Χάμοντ αναμένεται να επιχειρηματολογήσει ότι η ΕΕ έχει επιδιώξει να συμπεριλάβει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε άλλες εμπορικές συμφωνίες στο παρελθόν και ότι δεν έχει κανένα νόημα να εξαιρούνται αυτές από μια συμφωνία για το Brexit. «Είναι ώρα να απευθυνθούμε στους σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει μια εμπορική συμφωνία που να περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, διότι δεν έχει γίνει ποτέ πριν», αναμένεται να πει σε ομιλία του ο Χάμοντ, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

«Σε αυτούς, λέω ότι κάθε εμπορική συμφωνία που έκανε ποτέ η ΕΕ ήταν μοναδική. Η ΕΕ ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε δύο φορές την ίδια συμφωνία», θα πει ο Χάμοντ, καταδεικνύοντας τις εμπορικές συμφωνίες του μπλοκ με την Τουρκία, τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία.

Μια αντιπαράθεση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες -που αντιστοιχούν σε πάνω από ένα δέκατο του βρετανικού ΑΕΠ– φαίνεται να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει της προγραμματισμένης για τον Μάρτιο του 2019 εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κλάδος μπορεί να χάσει πολλά από το Brexit, αλλά πολλές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής κάνει περιορισμένες μόνο κινήσεις σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τους εκτός Λονδίνου. Μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους στο Λονδίνο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Στη σημερινή του ομιλία, ο Χάμοντ θα πει ότι οι Βρυξέλλες αρχικά σχεδίαζαν συμπεριλάβουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, αλλά στο τέλος δεν κατάφεραν να δώσουν πολύ μεγάλη πρόσβαση στις τράπεζες. Η ΕΕ ήθελε να συμπεριλάβει τον κλάδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ. «Τότε, ο κόσμος ορθώς υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο στόχο. Αλλά, δεν χρειάζεται να ισχύει αυτό σε μια εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», θα πει ο Χάμοντ. «Οι αγορές μας είναι ήδη στενά διασυνδεδεμένες».

«Άρα είμαι σαφής πως όχι μόνο είναι δυνατόν να συμπεριλάβουμε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια εμπορική συμφωνία, αλλά είναι και προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να το πράξουμε», θα καταλήξει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Το τί θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, μένει να το μάθουμε.