Στα «χαρακώματα» Ντόναλντ Τραμπ και FBI και στο φόντο η Ρωσία

Στα «χαρακώματα» Ντόναλντ Τραμπ και FBI και στο φόντο η Ρωσία
epa06487029 US President Donald J. Trump looks on after finishing the State of the Union address in the chamber of the US House of Representatives in Washington, DC, USA, 30 January 2018. This is the first State of the Union address given by US President Donald J. Trump and his second joint-session address to Congress. EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου χτυπά με μία «εμπιστευτική» έκθεση τον Ομοσπονδιακή Αστυνομία, την ώρα που η έρευνα του Μιούλλερ πλησιάζει επικίνδυνα τον Τραμπ.

Νέα εξέλιξη υπήρξε στην πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το FBI, το οποίο κατηγορείται από το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ για εχθρική στάση προς τον Τραμπ.

Χθες το επιτελείο του προέδρου της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες έδωσε στη δημοσιότητα μία εμπιστευτική έκθεση, στην οποία κατηγορεί το FBI για μεροληπτική στάση στην έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, που επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Ρωσίας.

Το έγγραφο, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου που το έχουν διαβάσει, συμπεραίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να λάβουν την άδεια, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του Κάρτερ Πέιτζ. Ο διπλωματικός αυτός σύμβουλος της ομάδας Τραμπ θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία εξαιτίας των συστηματικών του επαφών με Ρώσους αξιωματούχους.

Η Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας τη δημοσίευση του τετρασέλιδου εγγράφου, παρά την κατηγορηματικά αρνητική στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, καθώς η έκθεση περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές μεθόδους αντικατασκοπείας.

Η έκθεση εστάλη στον Λευκό Οίκο και αναμένεται η σχετική έγκριση για να δοθεί στη δημοσιότητα. Από την πλευρά του το FBI υπερασπίζεται την ακεραιότητά του, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της εμπιστευτικής έκθεσης.

Η έκθεση του επιτελείου Νούνες έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλλερ πλησιάζει επικίνδυνα τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Μιούλλερ επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ για να διαπιστώσει εάν αποπέμποντας τον αρχηγό του FBI προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι η έκθεση αποτελεί μέσο κατασκευασμένο για να πλήξει την έρευνα που άρχισε τον Μάιο 2017 και της οποίας ηγείται ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με πιθανή συνέργεια ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το επιτελείο του Τραμπ για να επηρεασθεί η προεκλογική εκστρατεία.

Ακόμη χειρότερα, ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών κατήγγειλε ότι διαπίστωσε πως ο Νούνες έχει στείλει στον Λευκό Οίκο μία εκδοχή της ρεπουμπλικανικής έκθεσης με ουσιαστικά αλλαγμένο κείμενο σε σχέση με εκείνο που εγκρίθηκε αρχικά από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Σιφ καταγγέλλει ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Πληροφοριών «ψήφισαν βάζοντας το προσωπικό συμφέρον του προέδρου και ίσως και το δικό τους προσωπικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό συμφέρον, αρνούμενοι να δώσουν δυνατότητα ακρόασης στο υπουργείο (Δικαιοσύνης) και στο FBI».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε μέλος του Κογκρέσου ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα «100%, μην ανησυχείτε», ενώ ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Τζον Κέλι διαβεβαίωσε το Fox News ότι το έγγραφο «θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θα μπορέσει να το δει όλος ο κόσμος».

Το FBI κατά συνέπεια αποφάσισε να εγκαταλείψει την διακριτική του στάση εκδίδοντας μία λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψιν τις υποχρεώσεις του (για να λάβει άδεια πραγματοποίησης έρευνας) και τον σεβασμό των διαδικασιών οι οποίες εποπτεύονται από υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

«Όπως έχουμε δηλώσει κατά την πρώτη μας εξέταση, είμαστε πολύ ανήσυχοι ως προς τις ουσιαστικές παραλείψεις γεγονότων που επηρεάζουν κατά ουσιαστικό τρόπο την ακρίβεια της έκθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του FBI, που τονίζει ότι δεν είχε παρά «περιορισμένη πρόσβαση» στο έγγραφο.