Στα χέρια του ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Στα χέρια του ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο
epa08043531 Turkey President Recep Tayyip Erdogan and US President Donald Trump (back) during NATO Summit in London, Britain, 04 December 2019. NATO countries' heads of states and governments gather in London for a two-day meeting. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών έχει περιέλθει το κείμενο της συμφωνίας, όχι όμως από την πρεσβεία της Λιβύης και δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών έχει περιέλθει σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, την οποία είχε ζητήσει και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως ανταπόκριση.

Η συμφωνία Τουρκιας- Λιβύης δεν έχει παραδοθεί στην ελληνικη πλευρά ουτε από την πρεσβεία της Λιβύης, αν και είχε ζητηθεί. Ωστόσο το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κείμενο της συμφωνίας δημοσίευσε εν τω μεταξύ το τουρκικό CNN.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από τον Λίβυο πρέσβη το κείμενο της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί. Απειλή που προφανώς ισχύει καθώς η Αθήνα δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τη Λιβύη για τη συμφωνία, αν και από το υπουργείο Εσωτερικών δεν λένε ακόμη τίποτε επισήμως για το θέμα.

Τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είχε ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Ο υπουργός Άμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον Ant1 ανέφερε μάλιστα ότι “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”….

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την προσφυγή της Λευκωσίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης με σκοπό την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αγκυρα πάντως επιμένει και προαναγγέλει ότι θα περάσει τη συμφωνία με τη Λιβύη από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Πηγή: NEWS247.gr