Στα χέρια του συριακού στρατού η Χομς

Στα χέρια του συριακού στρατού η Χομς

Οι Σύροι αντάρτες εγκατέλειψαν το «προπύργιό» τους μετά τη δίχως προηγούμενο συμφωνία ειρηνικής αποχώρησης από την πόλη που πολιορκούνταν επί δύο έτη.

Το «προπύργιο» της Χομς, τόπο σφοδρών συγκρούσων που πολιορκούνταν για περισσότερο από δύο χρόνια από τον στρατό της Συρίας, εγκατέλειψαν σήμερα οι Σύροι αντάρτες, μετά τη σύναψη μιας χωρίς προηγούμενο συμφωνίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των ανταρτών και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Τρία λεωφορεία, στα οποία επιβαίνει ένας αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, αναχώρησαν γύρω στις δέκα το πρωί από την Παλιά Πόλη μεταφέροντας 120 πρόσωπα, τραυματίες, αμάχους και μαχητές. Κατευθύνονται προς την Νταρ αλ-Καμπίρα, μια πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες είκοσι χιλιόμετρα βορειότερα», δήλωσε ο διαπραγματευτής των ανταρτών Αμπούλ Χαρέθ.

Ο κυβερνήτης της Χομς επιβεβαίωσε την αποχώρηση, λέγοντας ότι «Άρχισε η έξοδος του πρώτου τμήματος ενόπλων από τη Χομς». «Με την έξοδο αυτών των ενόπλων, θα αρχίσει η επιχείρηση συμφιλίωσης ώστε η Χομς να απαλλαγεί από τα όπλα και τους ενόπλους. Εργαζόμαστε ώστε η επιχείρηση να εφαρμοσθεί σε όλες τις συνοικίες της Χομς», είπε ακόμη ο Ταλάλ αλ-Μπαράζι στο πρακτορείο SANA, υπαινισσόμενος τη συνοικία του Ουάερ, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί εκτοπισμένοι.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τους αντάρτες δείχνει άνδρες που φέρουν σάκκους στην πλάτη και φορούν κασκέτο ή κουκούλα, να ανεβαίνουν σε δύο πράσινα λεωφορεία.

Με τη συμφωνία για την αποχώρηση των ανταρτών τερματίζεται οποιαδήποτε παρουσία ανταρτών στην καρδιά της πόλης που αποκαλούνταν άλλοτε η «πρωτεύουσα της επανάστασης» εναντίον του Σύρου προέδρου Άσαντ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ οι αντάρτες αποχωρούσαν από τη Χομς, αντάρτες στη βόρεια Συρία άνοιγαν το δρόμο προς δύο σιιτικές πόλεις που πολιορκούν ώστε να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας σε αυτές.

Διαβάστε ακόμη: 

Κίνηση αναγνώρισης της συριακής αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ

Έκκληση του ΟΗΕ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία